Зустріч Голови Верховної Ради України Володимира Литвина із Комісаром з європейської політики сусідства та розширення Штефаном Фюле.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин не отримав документи з підписами народних депутатів щодо проведення позачергового засідання парламенту в суботу 24 квітня. Про це він заявив учора на брифінгу для парламентських журналістів. Глава парламенту зауважив, що спочатку до нього звернулися депутати від Партії регіонів з ініціативою провести позачергове засідання Верховної Ради у четвер чи п’ятницю для ратифікації угод, підписаних президентами України та Росії, розгляду держбюджету та затвердження в цілому програми соціального та економічного розвитку. Однак В. Литвин відмовив у проведенні позачергового засідання, оскільки ані угоди, ані проект бюджету ще не внесено до парламенту, а розглядати програму парламентарії вирішили 27 квітня.
А вчора вранці, зазначив В. Литвин, до нього звернулися представники фракції БЮТ з проханням надати підписні листи для ініціювання позачергового засідання в суботу. «Однак досі списки не зібрано, а жодних офіційних пропозицій я ще не бачив, — сказав Голова Верховної Ради. — Я не відмовляюся проводити позачергове засідання». Але для цього, за його словами, немає підстав.
Голова Верховної Ради також відзначив, що угоди стосовно перебування Чорноморського флоту Росії у Криму будуть розглядатися на пленарному засіданні парламенту у вівторок 27 квітня. Оскільки цього ж дня має відбутися позачергове засідання Держдуми Росії. За словами В. Литвина, очікується, що відповідні документи надійдуть до парламенту вже сьогодні, проекти угод буде роздано всім депутатам, а під час обговорення буде заслухано доповіді від уряду. В. Литвин наголосив, що блокування роботи парламенту, до якого має вдатися опозиція, — це не вихід. Бо якщо не буде надано змоги провести широке обговорення проблеми, це свідчитиме, що «шукають привід для зіткнення». Глава парламенту застеріг від реалізації в Україні будь-якого сценарію зіткнення чи громадянського конфлікту. «Шляхом блокування і з’ясування, у кого м’язи сильніші, проблему не вирішити, — вважає В. Литвин. — А корінь проблеми у тому, що Україна свідомо чи несвідомо загнана в безвихідну ситуацію».
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.