Опозиційні сили парламенту ініціюють скликання в суботу, 24 квітня, позачергового засідання Верховної Ради й розпочали збір підписів. Учора в парламенті відбулися збори керівників усіх політичних сил, які вважають себе опозиційними до чинної влади та коаліції.
І хоча захід було проанонсовано як «засідання фракції БЮТ», у ньому, окрім депутатів-бютівців, узяли участь і представники «НУ—НС» — лідер фракції Микола Мартиненко, а також Анатолій Гриценко, Арсеній Яценюк, Анатолій Матвієнко та інші. І, звісно, — лідер об’єднаної опозиції Юлія Тимошенко. Вона заявила, що розпочалося об’єднання опозиції. А переговори президентів України та Росії Віктора Януковича і Дмитра Медведєва — це «початок втрати Україною незалежності і загроза державності». «Для того щоб протистояти таким викликам, потрібно продемонструвати єдність опозиційних сил, і парламентських, і суспільних, — переконана Ю. Тимошенко. — Консолідація опозиції розпочалася, буде проведено переговори, для з’ясування всіх можливих аспектів спільної діяльності. Але головне — ми мусимо в такі важкі часи виклику для України бути разом».
Представники опозиції Микола Томенко, Анатолій Гриценко і Борис Тарасюк направили звернення до міністра закордонних справ Костянтина Грищенка з вимогою невідкладно надати документи, які було підписано президентами України та Росії в Харкові. «Тому що сьогодні ні ви, ні ми не знаємо ступінь провалу інтересів держави і ступінь зради, до якої вдалася команда Януковича, — зазначив А. Гриценко в інтерв’ю журналістам після зборів. — Переконаний, що після розгляду угод опозиція зможе більш докладно й суттєво пояснити, що ж відбулося в Харкові».