Вітрильний спорт. Ми вже повідомляли детально про проведення на Київському водосховищі змагань «Вінд мастер регатта», котра відкриє вітрильний сезон у столиці. Перегони розпочнуться завтра.
Кореспондент «Голосу України» зустрівся з директором регати, майстром спорту міжнародного класу, учасником навколосвітніх перегонів «Відбред рейс» на яхті «Гетьман Сагайдачний» Юрієм Семенюком (на знімку) і запитав його, чи все йде за планом.
— На жаль, сталися певні корективи, — сказав він. — Втрутилися сили природи. Як відомо, щоб запобігти паводку, з Київського моря скинули багато води. Утворилися мілини. Тому оргкомітетом розглядається питання про перенесення перегонів для крейсерських яхт на пізніший час — з міркувань безпеки. Тому не виключено, що на першому етапі регати змагатимуться лише судна класу «спортбот».
Якщо розглянути вітрильні змагання й побудувати своєрідну шкалу, то на одному краї буде дефіліада й прогулянка на яхті, а на другому — жорсткий спорт із чітким дотриманням нормативів і правил. У принципі, з певного рівня причетності стає цікавіше наближатися до краю, де спорт.
Скажімо, в минулорічній регаті змагалися два дивізіони яхт — «спортботи» і «бігботи» (великі кільові яхти). У «спортботах» змагання проводились і проводитимуться у форматі й ритмі чемпіонату Європи. Там тверді й чіткі вимоги з допуску яхт, техпроцедури, зважування.
— То скільки «спортботів» ганятиметься на просторах Київського моря?
— Розраховуємо на участь шести—семи яхт. Це екіпажі з Одеси, Харкова, Києва, Севастополя, Черкас.
— А хто судитиме змагання?
— Голова перегонного комітету, перший віце-президент Вітрильної федерації України Сергій Щербаков керуватиме дуже кваліфікованими арбітрами.
І на закінчення наголошу на одному важливому моменті: частина бюджету регати спрямовується на підтримку дитячого спорту. Може, це небагато, але торік ми подарували яхту класу «Оптиміст» дитячій школі Вишгорода. Для дітлашні вона найсучасніша. А то вони вже свої «Оптимісти» пластиліном заклеювали.
Фото Віктора БРАНИЦЬКОГО.