Експерти протестували якість сосисок, представлених на нашому ринку. На жаль, їм так і не вдалося точно визначити, з чого ж вони приготовлені.
«Кутерований (подрібнений до стану пасти) фарш перемелено так, що під мікроскопом він ідентифікується як однорідна маса. Тільки наявність ядер волокон дає змогу констатувати, що  фарш має м’ясне походження. Та чи була це заморожена сировина, свіжа або засолена, ми, на жаль, на даний момент сказати не можемо», — поскаржився на прес-конференції президент центру незалежних споживчих експертиз «Тест» Валентин Безрукий.
Експерти провели порівняльне тестування сосисок восьми популярних марок — «Ятрань», «Ювілейний м’ясокомбінат», «Европродукт», «Укрпромпостач 95» (Переяслав), «Русанко», «Fіne Food», «ARO» та «Луганські делікатеси». Частину сосисок продавали «на вагу», частина була в упаковці. П’ять продуктів виготовлено за ДСТУ 4436:2005, решта — за Технічними умовами.
Маркування сосисок не порадувало. Приміром, в «Европродукта» на оболонці й на упаковці сосисок було зазначено різні строки зберігання (10 діб і 30 відповідно). Безперечно, упаковані під вакуумом сосиски зберігаються довше, ніж ті, котрі зважують. Але звідки споживачеві знати, який із зазначених строків зберігання є правильним? До речі, «живучість» сосисок залежить і від того, з якого матеріалу зроблені оболонка й сама упаковка.
У лабораторії сосиски перевірили на жирність, наявність сої та крохмалю. Треба сказати, що точно визначити жирність сосисок неможливо. Не випадково в Держстандарті зазначено: молочні сосиски повинні містити не більш як 28 відсотків жиру. Але більшість виробників вказали конкретну цифру і... не вгадали («Ювілейний м’ясокомбінат», «Европродукт», «Укрпромпостач 95», «ARO» і «Луганські делікатеси»). Наприклад, «Европродукт» заявив 25,8 відсотка жирності, а насправді вони містили 6.
Із восьми марок сосисок крохмаль у складі заявив тільки «Европродукт». Але цей інгредієнт було виявлено ще у трьох зразках, на упаковці яких про нього не було сказано ні слова. Така невідповідність є ознакою фальсифікації. Незадекларований крохмаль було виявлено в сосисках «Русанко» (1,3 відсотка), «Fіne Food» (0,7) і «Луганські делікатеси» (1,1), що вплинуло на зниження загальної оцінки.
У двох випадках знайшли й сою. У сосисках «Луганські делікатеси» було виявлено 4,85 відсотка сої, про яку нічого не сказано на етикетці. До відсотка не ідентифікованих компонентів рослинного походження було у складі продукції «Fіne Food». Сосиски марки «Укрпромпостач 95» (Переяслав) містили 1,3 відсотка сої, «Русанко» — 0,3. Утішає, що в жодному із продуктів не знайшли ГМО.
Експерти попереджають: за своїм визначенням сосиски є цілком готовим до вживання продуктом, тому навіть у сирому вигляді вони повинні бути безпечні з огляду на мікробіологію. Проте в у двох зразках — «Европродукт» і «Луганські делікатеси» — була виявлена кишкова паличка. Тож, якщо не хочете занедужати, краще не їжте сосиски сирими!
Загалом результати тесту не порадували: на «відмінно» оцінили тільки сосиски «Ятрань». Загальна оцінка «задовільно» у продукції «Ювілейного м’ясокомбінату». Чотири зразки одержали загальну оцінку «погано»: «Европродукт», «Укрпромпостач 95» (Переяслав), «Русанко» і Fіne Food. Загальна оцінка «дуже погано» в «ARO» і «Луганських делікатесів».