Для того, щоб вибрати товар, потрібно знати, що цей товар собою являє. Без повної інформації споживач не може ні вибрати товар, ні використати його. Обов’язок надати таку інформацію покладено на виготовлювача та продавця продукції. І найголовніше — така інформація має бути надана вам до придбання товару або замовлення послуги чи роботи.
Інформація про продукцію повинна містити:
1) назву товару, найменування або відтворення знака для товарів і послуг, за якими вони реалізуються;
2) найменування нормативних документів, вимогам яких має відповідати вітчизняна продукція;
3) дані про основні властивості продукції, а щодо продуктів харчування — про склад (включаючи перелік використаної під час їх виготовлення сировини, в тому числі харчових добавок), номінальну кількість (масу, об’єм тощо), харчову та енергетичну цінність, умови використання та застереження щодо вживання їх окремими категоріями споживачів, а також іншу інформацію, що поширюється на конкретний продукт;
4) відомості про вміст шкідливих для здоров’я речовин, які встановлено нормативно-правовими актами, та застереження щодо застосування окремої продукції, якщо такі застереження встановлено нормативно-правовими актами;
5) позначку про наявність в її складі генетично модифікованих компонентів;
6) дані про ціну (тариф), умови та правила придбання продукції: ціна повинна включати в себе всі податки та неподаткові обов’язкові платежі;
7) дату виготовлення;
8) відомості про умови зберігання;
9) гарантійні зобов’язання виробника (виконавця);
10) правила та умови ефективного і безпечного використання продукції;
11) строк придатності (строк служби) товару (наслідків роботи), відомості про необхідні дії споживача після його закінчення, а також про можливі наслідки в разі невиконання цих дій;
12) найменування та місцезнаходження виробника (виконавця, продавця) і підприємства, яке здійснює його функції щодо прийняття претензій від споживача, а також проводить ремонт і технічне обслуговування.
Якщо продукція підлягає обов’язковій сертифікації, то повинна надаватись інформація про таку сертифікацію.
Якщо продукція за певних умов може бути небезпечною для життя чи здоров’я споживача або його майна, виробник (продавець) зобов’язаний надати інформацію про таку продукцію і можливі наслідки її споживання (використання).
Продукти харчування, упаковані або розфасовані в Україні, мають супроводжуватись інформацією про їхнє походження.
Продавець може надавати передбачену інформацію у супровідній документації, що додається до продукції, на етикетці, в маркуванні чи іншим способом (у доступній наочній формі). І така інформація повинна бути доступна в місці продажу. Також вона може надаватись за допомогою дистанційних засобів зв’язку (наприклад, в інтернет-магазинах).
Окрім того, ви, як покупець, перед тим, як купити, маєте право оглянути товар і вимагати проведення у вашій присутності перевірки властивостей товару або демонстрації користування товаром (якщо це не виключено його характером).
Якщо ж покупцеві не надано можливості негайно одержати повну і достовірну інформацію про товар у місці його продажу, він має право вимагати відшкодування збитків. Якщо товар був куплений, то покупець може в розумний строк відмовитися від укладеного договору, вимагати повернення сплачених за товар коштів і відшкодування збитків та моральної шкоди. А продавець, який не надав можливості одержати повну і достовірну інформацію про товар, несе відповідальність за недоліки товару, які виникли після передання його покупцеві, якщо покупець доведе, що вони виникли у зв’язку з відсутністю у нього такої інформації.
Під час купівлі товару вимагайте у продавця інформацію про нього та прискіпливо її перевіряйте, адже, не знаючи певних властивостей продукту, ви можете поставити під загрозу здоров’я та навіть життя своє і своїх рідних.
Тому пам’ятайте про свої права та не забувайте ними користуватись.
Ігор САНДУГЕЙ,юрист.