Студенткою другого курсу одного з медучилищ у Миколаївській області Ліда Нотич 1941 року пішла на фронт. Ворог у степах стрімко наступав, тому, за словами Лідії Олексіївни, під час відступу наших військ півднем України до Кавказу довелося повною мірою сьорбнути і бомбувань, і холоду, і голоду, і переправ на підручних засобах через Дніпро та Дон... На околицях Грозного санітарки тягали на собі не поранених, а важенні ящики зі снарядами — артилерійська батарея відбивала танкову атаку гітлерівців.
Незабаром військова доля зробила ще один поворот: з артилерійського спостерігача-розвідника Лідії Нотич довелося перекваліфікуватися на телеграфіста-морзиста. «Ми забезпечували зв’язком авіаполк, в якому служив Олександр Покришкін. Позивний у мене був «Балаклава». Потім на нашому аеродромі базувався жіночий бомбардувальний авіаційний полк, в якому служила Герой Радянського Союзу Марина Чечнєва. Там само, на Кавказі, мені довелося зустрітися з Леонідом Брежнєвим!»
Київ, Житомир, Відень і Прага — географію Європи двадцятирічний сержант Лідія Нотич вивчала не за підручниками.
Роки й пережите військове лихоліття дають про себе знати. Про те, що ветеранові, учасникові бойових дій у Великій Вітчизняній війні, кавалерові багатьох бойових орденів і медалей жительці Балаклави Лідії Нотич потрібна медична допомога, стало відомо в громадській організації «Конгрес українців Севастополя». Її голова Богдан Мороз із товаришами звернулися з проханням про сприяння до начальника військово-медичного клінічного центру (ВМКЦ) Кримського регіону полковника медичної служби Івана Дідуха. Військові медики на ініціативу відгукнулися одразу.
У той день, коли Б. Мороз разом із кореспондентом «Голосу України» провідували Лідію Олексіївну, в палаті був і І. Дідух. «Можете не хвилюватися — всі необхідні процедури і ліки нашій пацієнтці ми забезпечимо: за минулий рік у нас курс лікування пройшли триста п’ятдесят шість учасників Великої Вітчизняної, із них шістдесят чотири учасники бойових дій. Ці заслужені люди в нас під особливою опікою, до них особлива увага», — запевнив нас Іван Миколайович.
Залишається тільки додати, що Б. Мороз прийшов провідати Л. Нотич із подарунком до Дня Перемоги — вручив їй передплатну квитанцію до кінця року на парламентську газету «Голос України».
Севастополь.
На знімку: ветеранові Великої Вітчизняної війни, нині мешканці Балаклави, Лідії Олексіївні Нотич процедури проводить медична сестра ВМКЦ Ельвіра Аблаєва.
Фото автора.