Уряд до 22 травня має представити програму реформ місцевого самоврядування.
На засіданні Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування презентовано програму Ради Європи «Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні».
Член бюро керівного комітету з питань місцевої і регіональної демократії Ради Європи, керівник програми В’ячеслав Толкованов розповів, що вона виконуватиметься в межах загального плану дій РЄ для України. Термін її впровадження — три роки, розпочатися має влітку. До липня відбуватиметься початковий етап. Програма спрямована на комплексну реалізацію реформ місцевого самоврядування та вдосконалення муніципальних послуг. Вона має три основні компоненти. Перший стосується реформ місцевого самоврядування і адміністративно-територіального устрою. Другий — реформ місцевих бюджетів і формування міжбюджетних відносин. Третій — реформування житлово-комунального господарства. Також Рада Європи вносить міжмуніципальне співробітництво як елемент покращення житлово-комунальних послуг, які надаються населенню.
«Зараз дуже непогано вкладаємося в канву подій, які відбуваються після виборів. Уряд до 22 травня має представити програму реформ. Ми чекаємо на цей документ, щоб потім підготувати запит. Також розуміємо, що успіх реформ місцевого самоврядування залежить і від співробітництва з парламентом, зокрема, з профільним комітетом. Тому намагатимемося відповідати на запити комітету, це і підготовка до парламентських слухань 12 травня, і новий проект виборчого кодексу, який представлять 28 квітня, — сказав В’ячеслав Толкованов. — Я впевнений, що з комітетом досить плідно співпрацюватимемо. Також чекатимемо конкретних пропозицій від парламенту і уряду щодо можливих тем співробітництва».
Перший заступник голови комітету Ольга Боднар наголосила: «Для нас велика честь співпрацювати з вами. Знаємо високу якість вашої організації. Ми відкриті і готові до тісної, плідної співпраці».
А народний депутат Микола Трайдук зазначив: «Для нас дуже важлива ваша точка зору і бачення подальшого розвитку місцевого самоврядування в Україні. Бо воно сьогодні пребуває на досить низькому рівні».