Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин дав прес-конференцію для журналістів російського агентства міжнародної інформації «РИА Новости», котрі працюють за кордоном, та інших ЗМІ.
Сьогодні Україна переживає досить непростий час. Це стосується і внутрішньої, і зовнішньої політики, зазначив В. Литвин. «Протистояння, яке було, загнало країну й суспільство в глухий кут. Тому сьогодні потрібні консолідовані зусилля й відповідальні дії. Ми маємо здійснити енергійні заходи для того, щоб не тримати суспільство й країну під наркозом», — сказав глава парламенту.
Водночас Володимир Литвин акцентував увагу і на низці позитивних моментів. Зокрема тих, які стосуються активізації економічного життя в країні. Вона, за його словами, пов’язана з піднесенням світової економіки. Глава парламенту також зазначив, що під час зустрічі глав двох держав буде підписано низку угод, які дадуть можливість розв’язати найчутливішу для нас проблему — енергоносіїв.
На його думку, ці домовленості буде використано для «активізації внутрішньополітичного опонування». «Не хочу казати боротьби. Тому що сьогодні шукають приводи для зіткнення й провокації конфліктів, — зазначив В. Литвин. — Гадаю, що із цього нічого не вийде, оскільки люди вже стомилися, зневірилися й прагнуть спокою й передбачуваності».
Зупинився Голова Верховної Ради і на роботі наступного парламентського тижня. Народні депутати, зазначив він, мають прийняти низку складних рішень: розглянути в другому читанні програму соціально-економічного розвитку країни на 2010 рік і держбюджет. В. Литвин припустив, що головний фінансовий документ країни надійде до парламенту наприкінці тижня. Водночас він зазначив, що ухвалити його потрібно до 30 квітня. «Звичайно, це екстремальні умови прийняття бюджету, але він практично готовий, залишилося одне питання, яке стосується енергоносіїв», — сказав глава парламенту. І додав, що такий поспіх продиктовано «не лише тим, що цього потребує життя, а й наближенням свят».
А відповідаючи на запитання російських журналістів: на які поступки готова піти Україна для зниження ціни на газ, В. Литвин відповів, що це мають бути не поступки, а взаємозамінні речі. «Йдеться про те, щоб мати систему відносин. Зрозуміло, що Росія виходить зі свого інтересу, а ми повинні виходити з національних інтересів своєї країни й шукати прийнятні рішення», — сказав В. Литвин. Такого самого принципу, за його словами, Україна має дотримуватися і у питанні Чорноморського флоту.
Цікавила російських колег і можливість одержання нашою країною чергового траншу від МВФ. «Ви чудово розумієте, що Міжнародний фонд цікавлять насамперед реальні показники бюджету», — зазначив глава парламенту.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.