Заява голови Національної спілки журналістів України

Новопризначений голова Одеської обласної державної адміністрації Едуард Матвійчук свою діяльність, пов’язану з медійною сферою, розпочав з рішення про вихід облдержадміністрації із засновників газети «Чорноморські новини» — єдиної української газети серед обласних видань.
Цей крок ніяк не узгоджувався з іншим засновником — трудовим колективом редакції. Дивує також такий недемократичний підхід керівника області до проблем життєдіяльності преси. Що, думка людей, які стільки років випускали й випускають «Чорноморські новини», для нього нічого не значить? І не треба було зустрітися з ними, обговорити проблему, пояснити свій крок і знайти спільне рішення?
Панові голові облдержадміністрації треба б знати, що вийти із числа співзасновників можна тільки за згодою іншого співзасновника? Це — по-перше.
По-друге, провівши передплату на 2010 рік, облдержадміністрація й редакційний колектив тим самим підтвердили своїм читачам, що ті отримуватимуть видання до 1 січня 2011 року. Як вийти із цієї ситуації?
Виникають й інші запитання. З перетворенням газети у видання трудового колективу журналісти втрачають право на одержання пенсії, прирівняної до пенсії державного службовця. Але закони України не дозволяють звужувати права громадян — як думає голова облдержадміністрації вийти із цієї ситуації.
Друковані засоби масової інформації, засновані органами влади, перебувають на порозі реформування. Проект відповідного закону передбачає вирішення майнових проблем редакцій, пенсійного забезпечення їх співробітників. Його, на жаль, ще не ухвалено Верховною Радою.
То навіщо ставити віз попереду коня?
Національна спілка журналістів України закликає Е. Матвійчука скасувати рішення про вихід Одеської облдержадміністрації зі складу співзасновників «Чорноморських новин».
Ми уважно спостерігаємо за розвитком подій.
Ігор ЛУБЧЕНКО, голова Національної спілки журналістів України.