Унікальний проект «Нібулона» вартістю майже 200 мільйонів доларів непідвладний світовій економічній кризі. Наприкінці минулого тижня в селищі Артемівка на Полтавщині ТОВ СП «Нібулон» розгорнуло будівництво чергового сучасного елеваторного комплексу для прийому зернових та олійних культур, і до кінця червня планується його завершення. У Полтавській області вже запущено три «нібулонівські» елеватори — в Ромодані, Глобиному та Решетилівці; будується річковий термінал у Градізьку. Найближчим часом буде закладено два зернові термінали в Мар’янівці та Кременчуку. Загальний плановий обсяг зерносховищ розраховано на два мільйони тонн.
Герой України, генеральний директор ТОВ СП «Нібулон» Олексій Вадатурський акцентував увагу на тому, що українські аграрії вже найближчим часом відчують економічний ефект від реалізації інвестиційного проекту. Елеватори значно заощадять витрати полтавських сільгоспвиробників на доставку зерна — до півсотні гривень на тонні. А якщо врахувати, що Полтавщина торік зібрала чотиримільйонний врожай зернових, то економічний ефект вище всіляких очікувань — 225 мільйонів гривень!
Вадатурський не приховує щирої гордості від масштабності, оригінальності та актуальності проекту, котрий навіть у незавершеному варіанті має для України глобальне економічне та політичне значення. Уперше за 18 років незалежності будується приватний річковий флот, відновлюється судноплавство на Дніпрі. Немаловажно й те, що компанія «Нібулон» у такий складний кризовий час забезпечила роботою суднобудівників, металургів, будівельників.
Олексій Опанасович зауважив: «Нібулону» разом із Полтавщиною вже вдалося забезпечити вагомий імпорт кукурудзи на світовий ринок, ключовим учасником якого є Єгипет. У питомій вазі світових поставок українського маїсу частка компанії досить значна — 57 відсотків від загального обсягу поставок».
З метою припинення чуток про міфічні маніпуляції цінами, компанія цьогоріч планує закуповувати зерно в аграріїв на заставних умовах. У Полтавській області, приміром, «Нібулон» забезпечив найвищу ціну на кукурудзу за всю історію її продажу — 1400 гривень за тонну.
— Гряде різка демонополізація ринку, і сільгоспвиробники по-справжньому зможуть відчути свої лідерські переваги, — переконаний Олексій Вадатурський. — Саме аграрії й підніматимуть інфраструктуру регіону. «Нібулон» завжди працював за прозорими схемами. Кожен селянин, що вирощує кукурудзу, зможе дізнатися ціни на Чиказькій біржі, їхні коливання на світовому ринку. Одержавши заставний платіж, аграрії самі вирішать, коли реалізовувати кукурудзу нашому підприємству.
Миколаївська область.
На знімку: початок будівництва: символічна закладка капсули зі зверненням до нащадків.
Фото Кирила АХТИМОВИЧА.