На першому місці у списку найбрудніших міст України — Кривій Ріг. За даними Держкомстату, у цьому місті — приблизно 450 тисяч тонн шкідливих викидів на рік. З’ясовується, через такий високий рівень забруднення навіть ліплення сніговика може завдати значної шкоди здоров’ю. Причина такої ситуації — байдужість місцевих підприємств, які заявляють, що «зелені» та інші структури, які перевіряють, поросто кажуть неправду про них.

Кривій Ріг на карті України позначений як «зона екологічного лиха». Найбільше забруднюють навколишнє середовище в цьому регіоні підприємства гірничо-металургійного комплексу (ГМК). Викиди в повітря забруднюючих речовин підприємств ГМК міста Кривій Ріг становлять 97% від загального обсягу валових викидів по регіону. У складний для країни час кризи потрібно всіма силами намагатися хоча б зберегти те, що є, а не знищувати, вважають екологи, які час від часу б’ють чергову тривогу.

Цього року на потреби лісгоспів Дніпропетровщини з обласного бюджету виділено 3 мільйони гривень. Освоїти ці кошти треба буде криворізьким лісникам. Про це повідомив днями директор Криворізького лісгоспу Володимир Тристан. За його словами, за ці кошти криворізькі лісники повинні засадити лісовими культурами півтори сотні гектарів, утримувати на балансі землі, непридатні для сільськогосподарського виробництва, і допомагати в проведенні акцій з озеленення Кривого Рогу. Тим часом, поки одні дерева саджають, інші їх... знищують.

Зокрема, «Асоціація зелених України» заявляє про шкоду, завдану довкіллю гірничозбагачувальним комбінатом «Суха Балка»». Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН заступник голови правління «Асоціації зелених України» Олександр Щербань. Згідно з оприлюдненим ним на прес-конференції актом за підсумками проведеної Державною екологічною інспекцією перевірки, під час проведення земельних робіт з будівництва дороги між залізничними коліями ДП «Придніпровська залізниця» і ВАТ «Криворізький залізно-рудний комбінат» було зрубано без яких-небудь дозвільних документів 124 дерева. За оцінкою інспекції, збитки від цих дій становили 45 тисяч гривень.

За словами О. Щербаня, екологічна організація вже звернулася до власника ГЗКу «Суха Балка» — компанії «Євраз-Груп», зокрема, до голови ради директорів групи Олександра Абрамова, з листом, у якому поінформувала його про завдану навколишньому середовищу шкоду. Подібне звернення також було направлене до прокуратури. Однак дотепер, за словами глави правління «Асоціації зелених України», не було жодної реакції на ці звернення.

У зв’язку з цим «Асоціація зелених України» планує звернутися до міжнародних екологічних організацій, а також повторно звернутися до керівництва «Євразу» і до прокуратури. Заступник голови правління «Асоціації зелених України» також не виключив звернення до суду з позовом щодо відшкодування заподіяних збитків, повідомляє УНІАН.

За словами О. Щербаня, сьогодні в Криворізькому регіоні — дуже складна екологічна обстановка, і подібні дії тільки погіршують і без того непросту ситуацію. Крім того, «Асоціація зелених України» вважає, що власники підприємства свідомо дезінформують громадськість, заявляючи про те, що екологічна безпека входить до пріоритетів їхньої діяльності.

Тим часом віце-президент «Євраз-Груп» Олексій Агуреєв у відповідь на всі звинувачення заявляє про відсутність екологічної шкоди, завданої ГЗКом «Суха Балка». Але документи від уповноважених держорганів не підтверджують це.

Екологи продовжують гнути свою лінію й уже направили власникові «Євраз-Груп» Роману Абрамовичу звернення, в якому попросили його, щоб його компанії не вели таку варварську діяльність стосовно природи України й попросили відшкодувати збиток, нанесений екології країни. Відповіді або якої-небудь реакції на дане звернення, за словами «зелених», не було.

Нагадаємо, споконвіку степове Криворіжжя, де до початку індустріалізації не росло нічого вище ковили, особливо активно почали заліснювати у середині минулого століття. Тоді виникло й Криворізьке лісове господарство. Висаджували дерева в рамках «великого сталінського почину» з перетворення природи. У результаті на землях, які були з якихось причин непридатні для сільськогосподарських робіт, висаджували дерева, що утворили цілі захисні масиви. Загалом, тим зеленим спадком, який залишила Україні сталінсько-хрущовська епоха, й користуються досі.

Довідка «Голосу України»

Процедура вирубки зелених насаджень чітко регламентована «Порядком видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах», що затверджений постановою Кабінету Міністрів № 1045 від 01.08.2006 р.

За останні 10 років в Україні дуже мало приділялося уваги розв’язанню екологічних проблем. Всі уряди, які працювали і потім змінювалися, займалися політикою, у кращому разі — економікою, екологія ж відходила на другий або на третій план. Нині в Україні показник лісистості не перевищує 15%, тоді як у Європі він становить, у середньому, 45—30%. Безсистемна вирубка лісів не тільки знищує природні очисники атмосферного повітря, а й змінює кліматичні умови, заявляють екологи.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України очікує складних дебатів у Верховній Раді навколо проекту Національної стратегії екологічної політики до 2020 року. Вона була розроблена за підтримки Європейської комісії з урахуванням усіх останніх директив ЄС у галузі екології. Цією стратегією передбачено виконання плану дій у три етапи — до 2012-го, 2016-го й 2020 років. Документ, зокрема, встановлює максимальні рівні забруднення всіх екологічних ресурсів — води, родючого шару ґрунту, лісів, встановлює екологічні критерії для розвитку надр, збереження біорізноманіття тощо.