Комітет Верховної Ради з питань науки і освіти вважає реорганізацію Державного інституту інтелектуальної власності МОН України порушенням чинного законодавства і рекомендує уряду скасувати відповідний наказ МОНУ.
На засіданні комітету наголошувалось, що ДІІВ має статус університетського координатора з питань інтелектуальної власності Всесвітньої академії інтелектуальної власності в Україні. Він входить до мережі вузів, що координує Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ), здійснює дистанційне навчання фахівців за програмою Академії ВОІВ.
У 2000—2009 роках інститутом підготовлено 857 спеціалістів і магістрів за спеціальністю «Інтелектуальна власність», з яких близько 400 фахівців для державної системи правової охорони інтелектуальної власності, 240 патентних повірених та 159 професійних оцінювачів.
Однак на порушення чинного законодавства Міністерство освіти і науки 02.03.2010 р. інститут реорганізовано у структурний підрозділ Одеської національної юридичної академії.
Голова комітету Володимир Полохало наголосив, що цим руйнується державна система правової охорони інтелектуальної власності, ДІІВ втрачає статус юридичної особи і відповідно функції координації діяльності щодо підготовки фахівців тощо.
Народні депутати рекомендували Кабінету Міністрів скасувати наказ МОНУ від 2.03.2010 р. 
№ 163 як такий, що суперечить Закону «Про Кабінет Міністрів України».