На Чернігівщині відроджують сімейне гніздо історика
У селі Дідівці під Прилуками розпочалися масштабні роботи з відновлення музею-садиби Миколи Костомарова. Задум відродити маєток, у якому ідеолог Кирило-Мефодіївського братства прожив десять років щасливого подружнього життя й написав свої найкращі твори про козацьку добу, заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко озвучив торік у грудні. Днями вже показали остаточний архітектурний план і  перші музейні експонати.
Колись тут були церква й затишний парк. Сьогодні — напівзруйновані будинки й неприбрана галявина. Святиня, в якій далекого 1875-го вінчалися Микола Костомаров та його обраниця Аліна Крагельська, на жаль, не вціліла, а от дивовижну історію їхнього кохання й досі переповідають із вуст в уста.
Вони познайомилися у Київському зразковому пансіоні пані де Мельян. Він — молодий професор історії, вона — красуня-студентка. Симпатія між викладачем й ученицею швидко переросла у справжнє кохання, яке затьмарили арешт та заслання Костомарова.
— Молоді встигли заручитися, але під тиском матері Аліна вийшла за іншого — козацького полковника Кисіля, що отримав дворянське звання й побудував маєток у Дідівцях, — розповідає місцевий викладач історії Микола Никоненко.
За іронією долі, саме у цьому будинку майже через тридцять років після заручин возз’єдналися люблячі серця. Крагельська, залишившись удовою, поїхала за Костомаровим у Санкт-Петербург і перевезла його, ослаблого й хворого, в Україну.
Дідівці стали для історика справжнім порятунком. Тут він продовжував писати, збирав місцеві звичаї та обряди.
— Для нас надзвичайно важливо відтворити цю атмосферу культурного історичного центру, яким були Дідівці,— переконаний заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко.
За задумом архітектора Бориса Дєдова, тут з’явиться цілий музейний комплекс із парком та церквою. Цю ідею одноголосно підтримали тутешні мешканці. А поки що у самому приміщенні садиби вже з’явилися перші експонати — портрет історика та виписка з чернігівського архіву про вінчання 58-річного Костомарова та 44-річної Аліни Крагельської.
Перебуваючи у Дідівцях, М. Томенко взяв участь у презентації проекту церкви Преподобної Параскеви Сербської та церемонії встановлення й освячення пам’ятного хреста. Окрім того, М. Томенко і народний депутат Валерій Дубіль (на знімку ліворуч) посадили біля центральної будівлі музею-садиби молоденький каштан, ознайомилися з ходом реставраційних робіт і взяли участь у толоці з благоустрою навколишньої території.
До слова, відновлюють музей-садибу в рамках громадської акції, без залучення бюджетних коштів. Тому приєднатися до неї можуть усі охочі.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.