Головним підсумком минулого тижня є цілковита блокада Луганська силами антитерористичної операції. Сьогодні українські військові повністю контролюють північний в’їзд до міста з боку Щастя, західний в’їзд від Веселої Тарасівки, що проходить по трасі Алчевськ-Луганськ. Однак Алчевськ поки що залишається в руках бойовиків. Просунулись українські десантники у бік Луганська й з південного боку — по Краснодонській трасі, зайнявши сел. Новосвітлівка. Тим самим вони відрізали бойовиків від постачання російською технікою та живою силою, яка йде через КПП «Ізварине».

Вихідними наші військові закріпилися на позиціях, тримали трасу під вогневим контролем і вели бої за сел. Хрящувате. Бойовики намагаються повернути втрачені позиції і ведуть постійні обстріли з «Градів», установлених у селищі Краснодон і в Молодогвардійську. За даними іnformator’а, у Хрящуватому ушкоджено більшість будинків, жителі змушені залишити населений пункт і переміститися на територію, контрольовану українськими військами. До суботи українські військові замкнули кільце навколо обласного центру, увійшли в Луганськ зі сходу й зайняли околицю міста — Вергунку, піднявши український прапор над місцевим відділом міліції.

Сам обласний центр уже два тижні перебуває на облоговому стані. У Луганську немає електрики, питної води, газу, мобільного й стаціонарного зв’язку, великі проблеми з підвезенням хліба та інших продуктів. Останніми днями терористи почали обстрілювати з мінометів ті деякі місця, де луганці можуть піймати сигнали операторів мобільного зв’язку. Луганськ вони обстрілюють як зі стаціонарних, так і з пересувних вогневих позицій. Очевидці зазначають, що зачохлені гармати й міномети приїжджають у житлові квартали і відкривають вогонь, чекаючи відповіді з боку ЗС України.

Факт

Нацгвардія і регулярні українські війська разом з Луганською обласною державною адміністрацією організували для цивільних осіб «зелений коридор» з обласного центру в Щастя. Щодня цей коридор стає порятунком для 300—350 людей і сотні автомобілів. Ним уже скористалося до 8 тисяч мирних жителів.

Щастя... як прихисток

Місто Щастя сьогодні стало головним місцем порятунку луганчан. Сюди продовжують прибувати біженці, і місто з населенням 14 тисяч жителів на сьогодні налічує майже 100 000 людей. Існують проблеми. Зокрема, лікарі місцевої лікарні працюють без вихідних, цілодобово не виходять із операційної, при цьому вже два місяці не одержують зарплати. «Прибуло 47 дітей, з них 20 — діти до одного року. Їм необхідний регулярний лікарський огляд, матеріал для щеплення. Але з цим у нас великі проблеми», — розповідає один з медпрацівників. Крім того, існує проблема з поставками ліків для людей, які страждають на хронічні захворювання, епілепсію та ін. Доставкою таких препаратів свого часу займалося обласне комунальне підприємство «Фармація». Але сьогодні виробництво зупинене.

Бойовики мародерствують

Усвідомлюючи, що «вони своє вже відспівали», бойовики готуються до відходу, причому не з порожніми руками. Мешканці Свердловська повідомляють про грабежі, що почалися в місті. Бойовики заїжджають прямо на склади місцевих підприємців і беруть звідти все, що становить якусь цінність: інструменти, бензопили, перфоратори, болгарки та ін. Крім того, «захисники» Донбасу пограбували склад з комп’ютерною технікою, причому, як розповідають очевидці, власники фірми раніше вимушено підтримували бойовиків, надаючи їм фінансову допомогу. Очевидці зазначають, що через Свердловськ у напрямку до кордону з Росією постійно курсують каравани авто з «віджатими» речами. За повідомленнями місцевих жителів, вивозять машини, техніку та інші коштовні речі.

Мародерствують «ЛНРівці» й в Алчевську. Як повідомляють мешканці, в районі проспекту Металургів у гаражному кооперативі бойовики три дні «вилучали» їх автомобілі. Після чого їх переправляли на алчевський завод «Кротон», підконтрольний терористам. Зі слів очевидців, на цьому об’єкті вже перебуває близько 100 автомобілів. Надалі захоплені машини жителів переправляють через КПП «Довжанський» до Росії на автозапчастини. Полювання на авто населення триває. У Первомайську терористи пропонують місцевим жителям купити в них украдені шуби та ювелірні прикраси, до того ж не дорого — по 500 гривень. Групу мародерів, яка виривалася з оточення біля Антрацита, ліквідували бійці першого батальйону 30-ї бригади. В кожного із бандитів була при собі сума від 7 до 12 тис. грн., коштовності, вироби із золота — кулони, сережки, браслети, з огляду на все, викрадені в місцевих жителів. Але вони вже бойовикам не знадобляться.

Артисти пообіцяли виступити у визволеному місті

У зоні АТО на Луганщині пройшов концертний тур «Підтримаємо своїх». Після Сватового концертна бригада прибула в сусідній районний центр Кремінна, і звістка про те, що на стадіоні виступатимуть переможці й учасники телепрограми «Голос країни», а також популярна українська співачка Анастасія Приходько, миттєво облетіла все місто.

— Ми не очікували на такий прийом, — прокоментував подію один з ініціаторів концертного туру керівник компанії «Євромедіа» Віталій Пастух. — Буквально за 15 хвилин і у Сватовому, і Кременній збиралися тисячі людей, які приймали нас дуже тепло. Ми ще раз переконалися, що зробили правильний вибір. Тур «Підтримаємо своїх» — це наша допомога в проведенні АТО. Спочатку ми хотіли закупити для наших воїнів бронежилети або каски, але потім зв’язалися з однією військовою частиною і запитали: що для солдатів краще? І хлопці нас попросили: привезіть концерт. Морально нашим захисникам дуже важко, вони стомилися від війни, скучають за своїми рідними, тому гарна пісня, добре слово, людське спілкування лікують душу. Учасники туру співали для моряків, бійців Національної гвардії, населення й щоразу заряджалися від них енергією і патріотизмом. На одному з концертів, наприклад, глядачі розгорнули величезний український прапор. Ми плакали... А в Маріуполі нам передали фрагменти снаряда і попросили показати його в Києві, щоб усі знали, чим стріляють у мирних жителів. У Миколаєві учасники туру побували в реанімаційному відділенні, де перебувають поранені в боях під Луганськом і Донецьком. Це були дуже зворушливі зустрічі. Побачивши Марічку Бурмаку, один боєць, який зовсім не рухався, раптом піднявся й попросив у неї автограф. Лікарі не повірили в таке чудо.

Сьогодні учасники концертної акції проводять третій тур, який проходить у визволених від терористів населених пунктах. Такі концерти вже відбулися в Слов’янську та Краматорську. Щоправда, Сватове не було під «ЛНРівцями», але цей районний центр відстояв свою землю і не пустив сепаратистів. На території Кремінної у районі Старої Краснянки точилися великі бої. Бойовики намагалися пробитися через блокпост українських силовиків, проте наші захисники утримали свій рубіж, а пізніше вигнали «ЛНРівців» із сусіднього Рубіжного.

Українські артисти Тоня Матвієнко, Арсен Мірзоян, Марічка Кудрявцева, Настя Приходько, Марія Бурмака та інші беруть участь у концертному турі безплатно. Вони кажуть, що це їхній фронт, який наближає перемогу української армії. А ще вони планують взяти участь у концерті, який відбудеться у визволених Луганську й Донецьку, і сподіваються, що це буде зовсім скоро.

Луганськ.

А тим часом

У Кременній відбувся благодійний аукціон із продажу картин місцевого художника, члена Спілки художників України Бориса Костяннікова. 27 100 гривень, виручені від продажу картин, підуть на підтримку української армії. «У наш складний час багато людей, які люблять Україну, намагаються її підтримати. І я, як український художник, вважаю за потрібне зробити свій внесок у підтримку державності й армії і, звичайно, у підтримку миру, добра й усього найкращого. Вважаю, що наш український народ цього гідний», — сказав Борис Костянніков.