Минулий сесійний тиждень увійде в історію українського парламентаризму як тиждень розвінчаних ілюзій. Нинішня владна команда — а це президент Янукович, уряд Азарова та коаліційна більшість у парламенті — цинічно й зухвало відмовилась від виконання своїх передвиборних обіцянок, розтоптавши надії мільйонів українських громадян на істотне поліпшення їхнього життя вже сьогодні.
Після чергового відхилення одного з важливих соціальних законів за авторством члена фракції Партії регіонів Михайла Папієва його колега по фракції Михайло Чечетов із задоволенням констатував, що закон «помер!». Проте це саме на цих «померлих» законопроектах лідер регіоналів Віктор Янукович будував свою виборчу кампанію. Тож фактично минулого тижня зруйновано міф, який допоміг Януковичу заручитися народною підтримкою на президентських виборах.
Ось перелік ключових законопроектів, провалених правлячою коаліцією.
Законопроект про надання допомоги малозабезпеченим сім’ям на рівні прожиткового мінімуму. У разі прийняття законопроекту мільйони українців, що перебувають за межею бідності, вже цього року отримували б удвічі більшу суму допомоги, ніж зараз.
Владна коаліція відмовилася ухвалювати в цілому закон про збільшення вдвічі державної допомоги з догляду за дитиною-інвалідом. Унаслідок — майже 100 тисяч малозабезпечених сімей і далі будуть вимушені віддавати своїх дітей-інвалідів у школи-інтернати, не маючи коштів на їх утримання.
Владна коаліція відмовилася також ухвалювати законопроект про відновлення виплат громадянам України втрачених ними заощаджень в Ощадбанку СРСР. Усі пам’ятають, як Юлії Тимошенко вдалося в непрості для української економіки часи повернути мільйонам вкладників їх чесно зароблені кошти. Нині, через небажання Партії регіонів та її союзників, 16 мільйонів громадян позбавлені надії отримати хоча б частину своїх грошей ще цього року.
Законопроект про встановлення пенсій педагогічним та науково-педагогічним працівникам на рівні 90% від суми їх заробітної плати теж був провалений зусиллями парламентської більшості.
Майже 3 мільйони українських інвалідів не дочекалися від провладних депутатів голосів на підтримку законопроекту про підвищення розміру пенсій з інвалідності, а також законопроекту про надання інвалідам права отримувати грошову компенсацію за ненаданий автомобіль.
Насамкінець владна коаліція, зважаючи на позицію уряду Азарова, навіть відмовилася включити до порядку денного сесії з метою їх розгляду законопроекти про збільшення державної допомоги на виховання дитини до досягнення нею 18-річного віку, про збільшення вдвічі допомоги на народження дитини, про формування державних продовольчого та медичного кошиків для малозабезпечених.
Як то кажуть, далі буде... Упевнений, що для значної частини виборців Януковича ці дні стали моментом прозріння. Йдучи до влади, Янукович обіцяв почути кожного, а мільярди гривень на виконання соціальних обіцянок узяти в тумбочці. Проте, здобувши владу і маючи сьогодні в розпорядженні цілий «державний сейф», Янукович забув про свої обіцянки і вже не чує тих, хто наївно у них повірив.
Мало того, що блокується прийняття соціальних законопроектів, так влада не здатна виконувати навіть нині діючі соціальні стандарти. Після приходу до влади уряду Азарова мільйони українців пригадали, що таке затримки пенсій, виплат допомоги при народженні дитини та інших соцплатежів. Це в той час, коли вітчизняні та закордонні експерти констатують, що завдяки зусиллям уряду Тимошенко в українській економіці подолано наслідки світової фінансово-економічної кризи. Варто також нагадати, що у пік кризи, в умовах протидії з боку попереднього Президента команда Тимошенко своєчасно й у повному обсязі забезпечувала виплати соціальних платежів.
Олег ЛЯШКО, народний депутат України від БЮТ, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.