Парламент найближчим часом може прийняти закон про основи внутрішньої й зовнішньої політики, що закріплює позаблоковий статус України. Про це заявив на конференції «Позаблокова Україна в новій системі безпеки у Європі» народний депутат від Партії регіонів Леонід Кожара.
Він зазначив, що законодавчо закріпити позаблоковий статус — один із пунктів передвиборної програми Президента Віктора Януковича. «Сьогодні уряд і Міністерство закордонних справ працюють над відповідними законами, насамперед це стосується закону про основи зовнішньої й внутрішньої політики. Я абсолютно впевнений, що ці законопроекти незабаром буде передано в парламент, і буде реалізована в цій частині передвиборна платформа глави держави», — сказав парламентарій.
Народний депутат переконаний, що країна повинна закріпити саме свій позаблоковий статус, а не нейтралітет. «Україна буде інтегруватись як на Схід, так і на Захід. Тому про класичний нейтральний статус не може бути й мови. З другого боку, позаблоковість — це той стан, якого вона може досягти», — зазначив народний депутат.
Народний депутат від Блоку Литвина Сергій Гриневецький упевнений, що наша країна ризикує опинитися в центрі боротьби провідних держав. Це поставить під загрозу єдність суспільства й Україну як державу. Крім того, за його словами, не треба забувати про економічні реалії. «Наша країна, що володіє серйозним транзитним потенціалом, стає заручником боротьби світових економічних центрів за доступ до енергоресурсів і їхній транзит. «Україна живе сьогоднішнім днем, не думаючи про майбутнє, коли нафтогазова річка, що протікає територією країни, висохне і перетворитися на скромний струмочок», — відзначив парламентарій.
Уже сьогодні, за його словами, у Чорноморському регіоні формуються нові маршрути, які в перспективі можуть залишити країну за бортом світового енергетичного ринку.
Сергій Гриневецький вважає, що отримання позаблокового статусу дозволить убезпечити країну від внутрішніх катаклізмів, послабить зовнішньополітичний тиск, а також стане основою формування якісно нової системи безпеки в Чорноморському регіоні. 
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.