Український союз промисловців і підприємців та Американсько-українська ділова рада домовились співпрацювати у сфері залучення інвестицій та захисту інтересів американського бізнесу, що працює в Україні. Договір про співробітництво між двома організаціями було підписано у Вашингтоні президентом УСПП Анатолієм Кінахом та президентом Американсько-української ділової ради Вільямсом Морганом під час візиту української делегації в США на чолі з Президентом України Віктором Януковичем.
У ході зустрічі української делегації з інвесторами та представниками Американсько-української ділової ради, куди входять всесвітньо відомі компанії ADM, AES Corporatіon, Amіty Technology, Boeіng, Bracewell § Gіulіanі тощо, були визначені пріоритетні напрямки співпраці. На думку сторін, ними можуть стати енергетика, аграрно-промисловий комплекс, залучення інвестицій. Але головна мета співпраці двох громадських організацій ділових кіл — посилити захист міжнародних інвесторів, відстоювати інтереси та права американських та українських компаній-партнерів на світових ринках.
Відповідно до договору сторони співпрацюватимуть в напрямках поширення інвестицій, підтримки малого і середнього бізнесу, протидії корупції, налагодження нових зовнішньоекономічних зв’язків. Планується створити кілька спільних робочих груп з розвитку актуальних напрямків економічної співпраці — посилення економічної безпеки, захисту інвестицій, забезпечення свободи бізнесу, прозорості оподаткування, надання допомоги у відшкодуванні податку на додану вартість тощо. Українська сторона також вбачає своїм завданням інформування партнерів з Ділової ради щодо економічних можливостей та потенціалу України.
На думку Анатолія Кінаха, українська делегація під час ділових зустрічей у Вашингтоні переконала американських партнерів в тому, що Україна — надійна та політично стабільна держава, дала сигнал, що з компаніями і підприємствами країни можна працювати на взаємовигідній основі. «У найближчі два роки ситуація в Україні повинна повністю стабілізуватися, щоб наступне десятиріччя ми могли присвятити стратегічному економічному розвитку», — зазначив він в інтерв’ю «Голосу Америки».
«Нова влада України налаштована на вирішення багатьох економічних питань, в тому числі покращення діалогу з бізнесом, і ми сподіваємося, що у цих умовах партнерство з американським діловим співтовариством набуде всебічного розвитку», — підкреслив він.
Довідка. Американсько-українська ділова рада сприяє розвитку американсько-українських ділових зв’язків через регулярну взаємодію з американськими та українськими бізнесовими лідерами та урядовцями. Крім названих, членами Американсько-української ділової ради є компанії Bunge, Cargіll, Case New Holland, Chevron, Cіsco, ContourGlobal, DHL Express, Elі Lіlly, Hallіburton, Holtec, John Deere, Kraft Foods, Louіs Dreyfus, Mіcrosoft, RZB Fіnance LLC, SіgmaBleyzer, State Export-Іmport Bank of Ukraіne, TNK-BP Commerce LLC, Vanco Exploratіon Company, Westіnghouse, WJ Export Іmport Agrіcultural Group та інші.