Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов перебуває з візитом у Литовській Республіці, де бере участь у Конференції глав парламентів Північних та Балтійських країн. Учора Олександр Турчинов виступив у рамках обговорення питання конференції «Східне партнерство Європейського Союзу після Вільнюса, перед Ригою». Виступаючи на Конференції спікерів парламентів Північних та Балтійських країн з питання «Вимір Східного партнерства після Вільнюса, перед Ригою» у м. Паланга (Литва) у понеділок, О. Турчинов зазначив, що нині Україна переживає найдраматичніший період у своїй історії. «Ще ніколи за свою незалежність нам не доводилося долати такі виклики. Перед українським народом стоїть неймовірно складне завдання: відновити мир і спокій у країні», — сказав він.

У цьому контексті він подякував Європейському Союзу та, зокрема, Литві «за неухильну підтримку цієї боротьби України за свій суверенітет».

Угода про асоціацію, наголосив Голова Верховної Ради, стала історичною віхою у розвитку відносин між Україною та Європейським Союзом, яка формально закріпила цивілізаційний вибір нашого народу на користь європейських цінностей. Олександр Турчинов заявив, що українська влада «наполегливо та послідовно здійснюватиме внутрішньополітичні, економічні та соціальні реформи, які чітко обумовлені нашою євроінтеграційною політикою», зазначивши, що «ми розглядаємо Угоду про асоціацію як інструмент зміцнення демократичних процесів в Україні відповідно до найкращих європейських стандартів».

«Україна зробила свій вибір, підписавши Угоду про асоціацію, яка буде найближчим часом ратифікована українським парламентом. Принагідно хочу висловити вдячність усім країнам, які вже її ратифікували», — заявив керівник парламенту.

Водночас, сказав Голова Верховної Ради, сьогодні Україна протистоїть агресії Російської Федерації, яка посягнула на зміну європейських кордонів, зухвало анексувавши Крим, який був і залишається територією суверенної України, продовжує підтримувати сепаратистсько-терористичні угруповання самопроголошених «республік» Донеччини та Луганщини.

«Український народ, в усьому його національному розмаїтті, зіткнувся з цинічним і лицемірним ворогом, який спрямовує свої військові, політичні, дипломатичні, фінансові та медійні ресурси на знищення української державності як такої, — заявив він. — Важко повірити, що в ХХІ столітті в центрі цивілізованої демократичної Європи, яка пережила найстрашніші в історії людства світові війни, великодержавні амбіції кремлівських правителів знову можуть втягнути європейські народи в хаос кровопролиття».

Олександр Турчинов назвав російську терористичну загрозу небезпекою не лише Україні чи українському народу, а «погрозою всьому світу». «Цьому свідчення — загибель малайзійського літака з громадянами різних країн на борту. Страшна трагедія обірвала життя ні в чому не винних людей, багатьох дітей, які мріяли про спокійний відпочинок, але загинули в українському небі внаслідок підступного удару терористів-нелюдів, — сказав він. — Отже, чим скоріше Україні вдасться спільними зусиллями з міжнародним співтовариством зупинити агресію Росії, тим більше ми врятуємо людських життів».

Голова Верховної Ради підкреслив, що на сході України саме Росією штучно створена ситуація протистояння, яка має на меті послаблення та знищення України як самостійної держави. «Це не війна між українцями. Росія зі своєї території веде систематичний обстріл населених пунктів України. Втім, прагнучи знищення української державності, Росія на ділі послаблює себе. Сьогодні Росію засуджує весь цивілізований світ», — наголосив він.

Голова Верховної Ради заявив, що «ми завжди робили і робитимемо все, аби уникнути людських жертв», але «готові дати відсіч будь-яким спробам вторгнення, дестабілізації та терористичним діям зі зброєю в руках».

«Ми вдячні нашим друзям і партнерам за підтримку та економічні санкції проти Кремля, адже прийшов час поставити крапку агресії та кровопролиттю. Час вимагає об’єднатися і знищити терористів, звідки б вони не походили», — зазначив Олександр Турчинов.

На переконання Олександра Турчинова, Україну підтримує весь світ. «В України є друзі-держави — друзі на всіх континентах, у всіх без винятку міжнародних організаціях, які підтримують офіційний Київ», – сказав він.

До того ж керівник українського парламенту закликав усю європейську та міжнародну спільноту «ще рішучіше демонструвати солідарність з українським народом та докладати спільних зусиль з метою обстоювання суверенітету і територіальної цілісності України». «На моє переконання, це є невід’ємною складовою забезпечення миру і стабільності в Європі і в цілому світі», — додав він.

Прес-служба Верховної Ради України.

Український народ зробив свій вибір

Найближчим часом український парламент ратифікує Угоду про асоціацію з Європейським Союзом. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Олександр Турчинов в інтерв’ю балтійському інформаційному агентству BNS.

«Український народ зробив свій вибір — європейська та євроатлантична інтеграція, і жодна агресія з боку Росії нас не зупинить», — сказав він.

Водночас керівник українського парламенту висловив переконання, що протягом п’яти років Україна зможе провести всі реформи, необхідні для вступу до Європейського Союзу, і буде повністю готовою до вступу до цієї інституції.

«Україна повинна стати членом Європейського Союзу та Північноатлантичного альянсу. Це буде надійною гарантією від агресивних прагнень Росії», — сказав він, додавши, що українська влада розуміє «неможливість реалізувати за один день» це прагнення. «Ми ставимо перед собою п’ятирічний план євроінтеграції», — заявив Олександр Турчинов.

Крім того, за словами Голови Верховної Ради, нині більшість українців також розуміють необхідність вступу нашої країни до НАТО, оскільки вступ до Північноатлантичного альянсу — «це спосіб захистити Україну від агресивної політики Росії». Саме ця агресивна політика, підкреслив Олександр Турчинов, привела до зміни настроїв людей на користь вступу до НАТО, зазначивши, що «це стосується і сходу України».

Стратегічна перспектива незалежності від «Газпрому»

Голова Верховної Ради України зустрівся з керівництвом АТ «Клайпедас нафта». Керівник парламенту ознайомився з досвідом Литви у будівництві терміналу скрапленого газу в рекордно короткі терміни.

Водночас у коментарі журналістам Олександр Турчинов зауважив, що Україна планує найближчим часом будівництво терміналу скрапленого газу біля Одеси. За його словами, «будівництво, яке відбулося у рекордні терміни, — фактично за три роки, — дозволило Литві вже сьогодні примусити «Газпром» зменшити ціни на газ більш як на двадцять відсотків», — наголосив політик, додавши, що «саме ця технологія є стратегічно перспективною для України».

Крім того, зазначив керівник парламенту, використання нових технологічних прийомів будівництва, зокрема, плавучої платформи, яка перероблятиме скраплений газ, «дозволить зекономити кошти, і, що особливо важливо для нас, зекономити час будівництва таких терміналів». «І головне — не дозволить «Газпрому» і далі шантажувати нашу країну, оскільки вона зможе отримувати диверсифіковані поставки енергетичних ресурсів», — підсумував він.

Як повідомлялося раніше, у рамках свого візиту, Голова Верховної Ради України зустрінеться з Президентом Литовської Республіки Далею Грібаускайте, Спікером Сейму Литовської Республіки Лоретою Граужинєнє, Спікером Сейму Латвійської Республіки Солвітою Аболтинею та з Головою Риксдагу Королівства Швеція Пером Вестербергом.

Крім того, глава українського парламенту візьме участь у спільній прес-конференції спікерів парламентів країн NB-8 для литовських ЗМІ та покладе квіти до пам’ятника Т. Шевченку у Вільнюсі.

Дослівно

Голова Верховної Ради Олександр Турчинов: «Одне із завдань Російської Федерації — не допустити вступу України до Євросоюзу, що вони намагалися зробити ще за допомогою Януковича. Але ми довели, що здатні реалізувати свій європейський вибір».

Прес-служба Верховної Ради України.

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Литовській Республіці Валерій Жовтенко, Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, канцлер Сейму Йонас Мілериус, Голова Сейму Литовської Республіки Лорета Граужинєнє.

Спікер Сейму Латвійської Республіки Солвіта Аболтиня.

Голова Риксдагу Королівства Швеції Пер  Вестерберг.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.