Ці Тарасові слова знову лунали над легендарним урочищем. Понад 10 тисяч представників національно-патріотичних сил, молодіжних об’єднань, громадських рухів з усіх областей України та з-за кордону взяли участь у заходах, присвячених пам’яті головного отамана полку гайдамаків Холодного Яру Василя Чучупака.
У Холодноярському лісі полк 25-річного отамана утримував останній збройний бастіон УНР. На прапорі полку були слова «Воля України або смерть!». У квітні 1920 року, у нерівному бою з червоними, загинув Василь Чучупак. З п’яти його братів живим залишився лиш найменший. Остання гілка отаманського роду не загинула, а виросла у велике дерево. Учасники зібрання вітали нащадка козаків-гайдамаків Володимира Чучупака та його родину, доньку письменника-воїна, автора роману «Холодний Яр» Юрія Горліса-Горського Лесю Янг-Лісовську, дослідника української Отаманії, організатора холодноярських вшанувань Романа Коваля.
На мітингу виступили народні депутати попередніх та нинішнього скликань Левко Лук’яненко, Іван Драч, Володимир Яворівський. Вклонитися лицарям козацької честі прибув перший гетьман Українського козацтва генерал Володимир Мулява.
На знімку: Левко Лук’яненко біля пам’ятника захисникам УНР з учасниками українського історичного клубу «Чорні запорожці» з польського міста Перемишля.
Фото Лідії ТИТАРЕНКО.