Це засвідчив фестиваль української книги «Джура-фест», що відбувся в Тернополі. Більше півсотні видавництв Львова, Києва, Харкова, Івано-Франківська, Луцька привезли чудові видання різноманітної тематики. 
Купуй — за видавничою ціною, хоч і вона часто «кусається». Шестирічна Алінка, яку я зустріла на фестивалі, вибрала собі чотири книжечки, а мама сказала, що може купити лише одну. Дівчинка похнюпилася. Видавці визнають: книги справді дорогуваті, та на них багато не заробиш. Крім того, вони хочуть, щоб українська книга була якісною: тверда палітурка, добрий папір, гарні ілюстрації, а все це коштує немало.
— Держава дала пільги видавцям в оподаткуванні, але їх замало, — вважає голова правління ВАТ «Волинська обласна друкарня» Дмитро Головенко. — Окрім того, немає централізованої мережі реалізації книг. Це повинна бути державна структура, бо приватним мережам однаково, які книги розповсюджувати. Майже не вивчається попит на літературу, немає проспектів, які б повідомляли про нові видання, що готуються до друку. З тиражами видавці вгадують. Ми повинні формувати смаки читача, виховувати його на хорошій літературі.
Волинські видавці везуть свої книги до Києва, Львова, Полтави, Мінська, Москви. У столиці Росії, каже Дмитро Адамович, наша книга добре продається, там багато українців. А якби реалізація велася під егідою держави, горизонти розповсюдження нашої книги можна було б значно розширити і в Україні, й за кордоном.
Що казати, коли книгарень у нас майже не залишилося. Якщо в обласних центрах нині їх відкривають видавництва, книжкові клуби, то у деяких райцентрах, не кажучи про села, їх взагалі немає. За задумом організатора фестивалю, директора видавництва «Джура» Василя Ванчури, фестиваль «Джура-фест» після обласного помандрує у районні центри. При підтримці влади і спонсорів: Тернопільського національного економічного університету, Галицького інституту ім. Чорновола, музучилища імені Крушельницької, ТОВ «Ант», він зумів перетворити фестиваль у справжнє свято. Презентації видань, зустрічі з письменниками, художниками, артистами, майстер-класи із швидкого малюнку, вечори співаної поезії, гумору, вільний літературний мікрофон, музика... Програма чотириденного фестивалю розписана по годинах. Гостям з інших областей запропонували два туристичні маршрути: до Кременця-Почаєва і до Зарваниці. Керівники області: голови облдержадміністрації Ярослав Сухий та облради — Олексій Кайда, міський голова Роман Заставний, які були на відкритті фестивалю, пообіцяли передбачити кошти у бюджетах на його підтримку. Щоб згодом він переріс у всеукраїнський, потім у міжнародний. Це реально, адже Тернопіль на третьому місці в Україні за кількістю видавництв і обсягом виданої літератури. А ще у нас є такі ентузіасти, справжні патріоти української книги, як Василь Ванчура та його колеги-видавці.
 
Тернопільська область.