Парламент має ухвалити закон про державний бюджет на 2010 рік до початку травня. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин в інтерв’ю телеканалу «Рада». Він висловив сподівання, що парламентарії «знайдуть порозуміння, щоб ухвалити бюджет, щоб країна отримала визначеність».

«Ще одна важлива обставина, на думку В. Литвина, — держава в особі уряду має виплатити ветеранам—учасникам Великої Вітчизняної війни належні кошти. Хоча ця сума є доволі значною, а виплатити її можна лише через бюджет. «Тому нам вкрай необхідно прийняти основний фінансовий документ країни до початку травня, щоб до свята Перемоги люди отримали матеріальну допомогу, — сказав керівник парламенту. — Надзвичайно важливо, щоб ті люди, які принесли нам свободу, хоча б у ці дні відчули увагу і вдячність від держави. Хоча ця увага і вдячність мають бути повсякденними».

Не менш важливою, переконаний Голова Верховної Ради, є й подальша робота над урядовою Програмою соціально-економічного розвитку, в якій необхідно визначити основні пріоритети розвитку країни. В. Литвин зазначив, що до Програми закладено правильну оцінку соціально-економічної ситуації в Україні. Натомість значно слабшою, на його думку, є друга частина документа, яка визначає, що потрібно зробити.

Глава парламенту пояснив це тем, що Програма стала «заручником традиційного підходу, за якого кожне міністерство й відомство окреслює бачення того, що треба робити, виходячи з власних уявлень, власних потреб, а не потреб країни загалом». Крім того, зауважив він, оскільки уряд, як і вся виконавча влада, працює у надзвичайно складних умовах, під час підготовки Програми «не вдалося чітко окреслити пріоритети». Водночас В. Литвин висловив переконання, що в процесі підготовки і прийняття остаточної редакції Програми потрібно визначити пріоритети, «підвести під них матеріальну базу у вигляді бюджету, визначити поетапність і послідовність дій». Це, за його словами, необхідно для того, щоб «люди відчули спокій, переконалися у тому, що влада, знаючи стан справ у країні, чітко бачить, що необхідно робити». «Нам сьогодні, як ніколи, потрібен позитивний сценарій розвитку країни, країна повинна запрацювати, — сказав В. Литвин. — При цьому необхідно відмовитися від того популізму, який виразно проглядався на цьому пленарному тижні у Верховній Раді».

Голова Верховної Ради України зазначив, що за часів прем’єрства Юлії Тимошенко парламентська фракція БЮТ вимагала реалізму під час прийняття рішень у сфері соціальної політики», а фракція Партії регіонів категорично наполягала на підвищенні соціальних стандартів. Нині, за його словами, політичні сили помінялися місцями. «Нічого поганого в таких діях опозиції немає. Це примушує владу вишукувати резерви. Проте є межа, за яку не можна заступати, бо інакше не будуть реалізовані навіть ті соціальні гарантії, які вже є», — сказав В. Литвин.

Розв’язання україно-російських проблем у газовій сфері, вважає Голова Верховної Ради, можливе за умови системної розбудови відносин двох країн. Пояснюючи складність ситуації у відносинах із Росією у газовій сфері, В. Литвин зазначив, що останнім часом дві країни фактично перебували «у стані холодної війни». «На деяких напрямах цих відносин відбулися незворотні процеси, і відновити довіру і співпрацю в цьому буде дуже важко, — зазначив він. — Від звинувачень потрібно перейти до того, щоб жити реаліями, жити майбутнім».

За словами В. Литвина, нинішня ціна на газ для України «є непідйомною». «Попередній уряд фактично загнав країну в глухий кут. Відтак нинішні переговори з Росією щодо зміни ціни на газ є дуже важкими. У цьому разі Україна виступає в ролі нерівноправного переговірника, в ролі прохача», — вважає він.

«Ми не зможемо вирішити газове питання, якщо не вийдемо на систему взаємовідносин із Росією, — підсумував керівник парламенту. — В чомусь ми маємо виграти, в чомусь — поступитися, і так має діяти, очевидно, й Росія. Але загалом обидві країни мають виграти».