Сесія Донецької міської ради утворила тимчасову експертну комісію з опрацювання моделі управління містом. До складу комісії ввійшли представники депутатського корпусу, заступники міського голови, вчені. Голова комісії секретар міськради Микола Левченко не приховує, що є прихильником ідеї ліквідації районних рад. Не виключено, що вже під час найближчих місцевих виборів районні ради в Донецьку не обиратимуть.
«Сьогодні депутат районної ради фактично жодних повноважень не має, а реальних рішень з управління містом у районній раді не приймається, — заявив 
М. Левченко. — Райрада стала таким собі рудиментом: він є, але серйозного значення не має. Питання в тому, чи зможемо ми виробити формулу, щоб якомога більше скоротити чиновників». На думку секретаря міськради, йдеться про скорочення приблизно 200 осіб: «Треба скорочувати чиновницький апарат. Він роздутий до нечуваних масштабів. Нас сьогодні більше, аніж за Радянського Союзу. Це неправильно». М. Левченко обіцяє, що скорочення не зачепить служби, які надають послуги населенню, — комунальні, соціальні тощо. Звільнять лише тих, хто працює на обслуговування депутатського корпусу райрад. Окрім того, в міськраді сподіваються заощадити на виборчих кампаніях, адже тепер не треба буде обирати ради в дев’яти районах.
Ідея «вдосконалення» не всім припала до душі. Із дев’яти районів міста п’ять райрад готові обговорювати проблему, чотири — висловилися категорично проти ліквідації. «Голови адміністрацій призначаються, а голови райрад обираються народом. То хто буде ближче до людей? — обурювався під час сесії міськради один із депутатів. — Голова районної ради знає, що йому іти на вибори. А цього призначили — і йому не треба з народом спілкуватися». Крім того, районні депутати (а більшість у радах мають представники Партії регіонів) незадоволені ставленням «товаришів по партії». Мовляв, коли були вибори, нашої допомоги потребували, а тепер — «до побачення». Адже кожен депутат агітував за кандидата від Партії регіонів у своєму окрузі. Багатьом активістам обіцяли, що на місцевих виборах включать до списків кандидатів у депутати райради. Тепер рядові партійці відчувають образу. Ще один аргумент «проти»: депутати міської ради не зможуть прийняти та вислухати всіх мешканців, які потребують допомоги.
На думку Миколи Левченка, не згодні — це насамперед чиновники, які підпадуть під скорочення: «Якщо ми тут ітимемо в бік особистих інтересів окремих осіб, які намагаються зберегти своє робоче місце, це суперечитиме інтересам громадськості. Ми повинні виступити в інтересах мільйонного міста, а не десяти-дванадцяти, навіть сотні чиновників». Секретар міської ради відкинув припущення, що всі скорочені державні службовці будуть працевлаштовані: «Питаннями працевлаштування займається центр зайнятості. І потенційно скорочені чиновники нічим не відрізняються від шахтарів, металургів або будь-яких інших людей, які втратили роботу. Жодних прерогатив, переваг не буде».
Донецьк.