Проект програми економічно-соціального розвитку, схвалений парламентом у першому читанні — це не програма розвитку, а лише декларація. Таку думку під час спільної з народним депутатом Олексієм Плотніковим(Партія регіонів) прес-конференції висловив депутат-бютівець Андрій Павловський.

За його словами, називати програмою цей документ не можна й тому, що значна його частина відведена критиці попереднього уряду. Така практика, впевнений парламентарій, є шкідливою і від неї варто відходити. Водночас депутат зазначив, що для впровадження реформ не варто чекати кращого часу, потрібно визначити два-три пріоритети інноваційного розвитку й втілювати їх у життя. Але цього, зауважив А. Павловський, у програмі немає. За його словами, урядовий документ на 80 відсотків списаний з програми Тимошенко. З якої, щоправда, прибрано деякі принципові речі, зокрема пенсійну реформу.

Розкритикував народний обранець і спосіб подання проекту до парламенту. «Лише ввечері його ухвалили, а вранці він уже був у Верховній Раді. За ніч не було можливості серйозно опрацювати програму, добре, що є час до другого читання». Депутат висловив сподівання, що така ситуація не повториться із проектом держбюджету, а буде дотримано процедури, виписаної у Бюджетному кодексі.

Натомість О. Плотніков, відкидаючи всі зауваження, зазначив, що стратегічна програма економічних реформ, розрахована як мінімум до 2015 року, буде представлена найближчим часом — у травні. У ній, сказав обранець, буде деталізовано ініціативи, з якими йшов на вибори лідер їхньої політичної сили. Водночас депутат відкинув звинувачення і в небажанні ухвалювати соціальні законопроекти. За його словами, нові соціальні стандарти будуть передбачені у проекті державного бюджету. Тож попросив «не робити припущень, а дочекатися головного фінансового документа». Утім, він відмовився щось конкретизувати, пославшись на корпоративну етику.

Висловилися депутати й щодо програми «Уряд змін», яку нещодавно презентував Арсеній Яценюк. На думку О. Плотнікова, як будь-який народний депутат А. Яценюк має право вносити пропозиції до їхньої програми. «А розглядати це угруповання як якусь цілісну структуру, думку якої обов’язково треба враховувати, — не бачу в цьому сенсу», — сказав регіонал.

У свою чергу А. Павловський запропонував А. Яценюку, якщо він бажає працювати в опозиції, конструктивно співпрацювати з іншими силами — приєднатися до об’єднаної демократичної опозиції. За таких умов, додав парламентарій, можна використати цікаві пропозиції «нашоукраїнця». «Один у полі не воїн, тим паче у парламенті. Це не серйозно, адже в Яценюка немає ні серйозної партії, ні фракції у Верховній Раді. Якщо він так поводитиметься й надалі, то його політичні перспективи будуть туманними», — вважає народний депутат.