За державний кошт видаються лише казки
Акторка Ольга Сумська часто відвідує бібліотеки. Шукає там книжки з мистецтвознавства для старшої доньки. А співак, лідер групи «Мандри» Фома до читального залу подався, щоби знайти повне зібрання творів Всеволода Нестайка. Марно. Поки йому не допоміг із читацьким квитком до бібліотеки письменників видавець Іван Малкович, музикант ніде не зміг знайти потрібні книжки. І не дивно. Адже вітчизняні бібліотечні фонди не поповнювалися уже п’ять років. 
Про це йшлося під час дискусії на тему доступності української книги для дітей та юнацтва, яку ініціював благодійний фонд Влади Прокаєвої «Обдаровані діти — майбутнє України» (на знімку). Цей фонд оголосив про старт Всеукраїнського благодійного проекту «З книгою у серці», під час якого буде передано близько 12 тисяч примірників енциклопедичної, довідкової та художньої літератури українською мовою у 23 обласні бібліотеки для юнацтва. Про це «Голос України» повідомляв у номері за 9 квітня.
— Хоча існує державна програма «Українська книга», де є окремий розділ «Література для дітей та юнацтва», під час кризи вона майже не фінансується. Подекуди за рахунок держави видаються лише казки. А твори сучасних письменників розглядаються вже як комерційна література. І потрапити до читача в такої літератури небагато шансів, — каже Влада Прокаєва. — Однак у сучасних підлітків з’явилися нові кумири. В кожного покоління мають бути свої книжки й герої. І не лише Гаррі Поттер.
Видавець Іван Малкович згоден із цією думкою. До речі, в його видавництві п’ятий Гаррі Поттер вийшов в українському перекладі на кілька місяців раніше, ніж адаптований російською варіант. Малкович каже, що в рейтингу популярності книжок «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», які найчастіше купують сьогодні, перші позиції поділяють той саме Гаррі Поттер та «Теодори з Васюківки» Всеволода Нестайка. За словами пана Малковича, зараз в Україні з’явилося багато цікавих сучасних авторів, які пишуть твори для дітей. Серед них, наприклад, Олександр Дерманський з книжкою «Чудове чудовисько». Саме таких авторів треба сьогодні друкувати, а їхні твори мають з’являтися якомога швидше в бібліотеках. Тоді діти та підлітки знатимуть, де в їхньому місті, райцентрі чи селі є бібліотека.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.