У листопаді 2009 року на особистому прийомі Уповноваженого з прав людини Ніни Карпачової побував заслужений майстер спорту, член Національної параолімпійської збірної команди України з плавання, п’ятиразовий призер ХІІІ Параолімпійських ігор у Китаї 2008 року та п’ятиразовий чемпіон Європи з плавання 2009 року Олексій Федина. Відомий спортсмен, інвалід ІІ групи, котрий страждає на прогресуючу хворобу сітківки обох очей, звернувся до Омбудсмана України у зв’язку з порушенням його законного права на отримання житла у місті Києві.
Ніна Карпачова, негайно відкривши провадження у цій справі, з’ясувала, що неодноразові спроби параолімпійця записатися на прийом до столичного міського голови Леоніда Черновецького чи бодай до одного з його заступників щоразу наражалися на категоричний опір чиновників, один із яких цинічно кинув інвалідові в обличчя: «Дарма старався, що медалі завойовував!». Таке нехтування правами людини Омбудсман розцінила як відверте глузування з відомого співвітчизника, котрий, попри інвалідність, захищає честь країни на міжнародній арені.
На порушення Закону України «Про звернення громадян» спортсмен не одержав жодної відповіді на свої письмові звернення до голови Київської міської державної адміністрації, у яких звертав увагу на своє законне право отримати житло відповідно до Указу Президента України № 642/2008 від 25 липня 2008 року та розпорядженням столичної держадміністрації №1725 від 25 грудня 2007 року, виданих напередодні Олімпіади в Пекіні.
Паперова тяганина, що тривала більше року, і морально, і фізично виснажила паралімпійця, а головне — відволікала його від ретельної підготовки до спортивних змагань, піком яких є наступна Олімпіада 2012 року в Лондоні.
З огляду на це Ніна Карпачова негайно підготувала офіційне подання голові Київської міської державної адміністрації Леоніду Черновецькому про порушення законного права параолімпійського чемпіона О. Федини на житло, зазначивши при цьому, що бездушність та бездіяльність чиновників міської влади правомірно розцінюються заявником як такі, що брутально порушують його конституційне право на отримання належного йому житла, а також принижують його людську честь та гідність.
Нещодавно надійшла телеграма від Олексія Федини, в якій спортсмен, щиро вітаючи Омбудсмана Ніну Карпачову з 12-річчям від дня утворення інституції Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, зазначає: «Щиро вдячний Вам, шановна Ніно Іванівно, за сприяння та особисту участь у вирішенні питання про виділення мені належного за законом житла. Завдяки Вам та Вашому колективу я переконався, що за свої права можна і варто боротися. Зичу нових успіхів у Вашій нелегкій, але дуже потрібній людям справі».
Ніна Карпачова, вітаючи Олексія Федину з одержанням однокімнатної квартири, побажала параолімпійському чемпіону домашнього затишку, гарного самопочуття та нових здобутків в ім’я спортивної честі і слави України.