Презентація нового українсько-італійського проекту відбулася в місті Теребовлі на Тернопільщині. Його зініціювали урядові та громадські структури Італії. Офіційно в цій країні трудиться майже двісті тисяч заробітчан з України, неофіційно — близько мільйона. 80 відсотків із них — жінки, в яких серце крається за залишеними вдома дітьми.
За сприяння міжнародних організацій з міграції на Тернопільщині відбудуться семінари, тренінги для представників місцевої влади, освітян, опікунів. В області вже виросло ціле покоління дітей трудових мігрантів. Увесь контакт з батьками вичерпується телефонними напучуваннями та грошовими переказами. У кращому разі дітей залишили під опікою дідуся, бабусі чи інших родичів, у гіршому — сусідів, знайомих. У деяких класах -третина і більше дітей заробітчан, яким потрібно більше уваги, ніж тим, хто виховується у повноцінних сім’ях. Психологи відзначають у деяких з них підвищену агресію, ненависть, невміння будувати стосунки з ровесниками. Навіть якщо у результаті здійснення проекту допоможуть кільком дітям — це буде плюс. Київський театр «Сузір’я» привіз до Теребовлі виставу «Синій птах», у якій ідеться про переживання дітей, позбавлених живого контакту з батьками.
Між тим, працівники міліції під час рейдів виявляють дедалі більше дітей, які вживають спиртне, палять. Лише протягом одного вечора вони зустріли в парку Національного відродження Тернополя шістнадцять підлітків, які розпивали пиво, слабоалкогольні та алкогольні напої, палили цигарки. В першому кварталі з цього приводу в області складено більше двохсот адміністративних протоколів (за весь минулий рік — понад 460).