Відбулося чергове засідання міжфракційної депутатської групи Верховної Ради «За духовність, моральність та здоров’я України» (на знімку), під час якого було представлено низку нових законодавчих ініціатив. 
Зокрема, Дмитро Ветвицький (БЮТ) зазначив, що, незважаючи на заборону грального бізнесу, крапку в цьому питанні поставити доволі важко, оскільки його організатори перемістилися у віртуальну реальність. «Ми запропонували законопроект, який передбачає кримінальну відповідальність організаторів грального бізнесу до 3—4 років. Це дозволить міліції ефективніше боротися з даним кримінальним явищем», — зазначив він.
Наступним представленим під час засідання законопроектом пропонується заборонити діяльність екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів та надання послуг з передрікання майбутнього (долі). Його автори, народні депутати Павло Унгурян і Валерій Дубіль (БЮТ), Юрій Бут («НУ-НС»), Микола Рудченко (Блок Литвина), Григорій Смітюх (Партія регіонів), Світлана Шмельова та Євген Царьков (КПУ), зазначають, що сторінки газет та телеекрани заполонили різноманітні комерційні програми, які пропонують платні, сумнівного змісту, послуги з передрікання майбутнього та насправді слугують інструментом збагачення організаторів цих програм.
Разом з тим, як зауважив П. Унгурян, ця заборона не торкнеться традиційного народного цілительства чи костоправства. «Треба відділити все те, що стосується народного цілительства, від діяльності, котра, по суті, є втручанням у свідомість людини», — зазначив він та додав, що особливого загострення проблема «шахрайського виманювання грошей у населення» набула після того, як до «Державного класифікатора професій» було внесено такі професії, як «астролог», «ворожка» чи «хіромант». Тож автори законопроекту пропонують заборонити діяльність екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів, послуг з передрікання долі, а також їхню «теледіяльність» та рекламу в друкованих ЗМІ.
У виступах експертів міжфракційної депутатської групи «За духовність, моральність та здоров’я України» також наголошувалося на необхідності підняття акцизів на тютюн. Зокрема, представник Ради національних товаровиробників Олег Івченко повідомив, що збільшення у 2009 році ставок акцизного збору на тютюнові вироби призвело до зменшення споживання тютюнових виробів на три відсотки. Разом з тим він вважає, що сигарети досі залишаються доволі доступними для населення. «Десятивідсоткове зростання цін на цигарки веде до зменшення споживання тютюну на чотири відсотки», — зазначив він та закликав вдатися до чергового, щонайменше на десять відсотків, збільшення акцизів на тютюнові вироби. Також він закликав народних депутатів не допустити ухвалення законопроекту Едуарда Прутніка (Партія регіонів), який передбачає «відновлення зовнішньої реклами тютюнових виробів».
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.