Операцію проти наркоторговців і незаконного обороту психотропних речовин під умовною назвою «Батискаф» проведено на Луганщині.
Як відомо, на аптечних складах зберігається строго встановлена кількість наркотичних, психотропних і сильнодіючих препаратів, які мають статус лікарських і використовуються для лікування тяжких захворювань. Їх зберігання й реалізація строго регламентовані законодавством. Однак періодично на чорному ринку з’являються речовини й препарати, які раніше перебували на «строгому» обліку аптек.
Правоохоронці перевірили сотні об’єктів господарської діяльності, які мають ліцензію на оптову й роздрібну реалізацію лікарських препаратів. Результат — управління по боротьбі з незаконним оборотом наркотиків порушило 218 кримінальних справ, з яких безпосередньо за фактами незаконного обороту прекурсорів — 11.
Приміром, у центральній міській аптеці одного із міст області незаконно продавали сумнозвісний трамадол. Цей препарат повинен відпускатися лише за рецептом суворої звітності й мати сертифікат якості. Однак дирекція аптеки не змогла пред’явити правоохоронцям відповідного документа. Всю партію трамадолу (820 таблеток і 250 ампул) вилучено. І це тільки один із результатів завершеної операції. Стражі порядку обіцяють, що такі заходи проводитимуться регулярно.