Днями у Світловодському районі знайдено найбільший на Кіровоградщині за нинішню весну «врожай» боєприпасів, що лежав у землі з часів Великої Вітчизняної війни. 90 мінометних мін виявили на невеликій глибині на березі Кременчуцького водосховища. А ще три авіабомби й один артилерійський снаряд знайшли фермери у Компаніївському районі.

 

Якщо про вибухонебезпечні предмети часів війни фермери та голови сільрад сповіщали, не приховуючи свого імені, то у Світловодському районі повідомлення про знахідку було анонімним. Найвірогідніше, викопали боєприпаси «чорні археологи», які, звісно, не захотіли «світитися». Вони так і залишили міни, складені в іржаві металеві валізи, у розритій траншеї (на знімку).

Бійці рятувального підрозділу обгородили яму та спільно зі співробітниками місцевого райвідділу міліції організували чергування, аж поки на місце розкопок  не прибули спеціалісти — сапери аварійно-рятувального загону спецпризначення головного управління МНС в області. Оскільки «чорні археологи» побажали залишитися невідомими, то складно сказати, що саме вони шукали під землею: брухт, коштовності у притоплених могилах (на місці нинішнього Кременчуцького водосховища багато сіл пішло під воду) чи якісь інші скарби.

Фото прес-служби ГУ МНС у Кіровоградській області.