Створено її в центрі — на Новому бульварі. Місце обрали за результатом голосування житомирян на трьох Інтернет-порталах. Як стверджує міський голова Віра Шелудченко, до цього такі алеї були тільки в Ялті та Києві.
Перші магнолії висадили в Житомирі чверть століття тому — під час святкування 1100-річчя заснування міста. Тоді десять саджанців подарував Київський ботанічний сад. Ці дерева ростуть тепер біля пам’ятника Сергію Корольову та біля входу до міського парку. Вони зацвітають першими: вже рясно вкриті великими білими квітами. До речі, найдавнішим знахідкам магнолій — 95 мільйонів років. Ці рослини розвинулися тоді, коли ще не було бджіл, тож пристосувалися до того, щоб їх запилювали жуки. А названо їх на честь французького ботаніка П’єра Маньоля.
Цього разу 25 саджанців різних видів магнолії (а вирощувати їх непросто, тож і коштують вони дорого) у подарунок місту закупив один з операторів стільникового зв’язку. А на додачу — чимало кущів троянд. Це була відповідь на заклик міської влади до бізнесу та всіх активних житомирян підтримати міську програму «Творімо місто разом». Право посадити першу магнолію на новій алеї було надано почесному громадянину Житомира Миколі Яковенку (на знімку), завдяки якому (чверть століття тому він був керівником міста) тут з’явилися перші магнолії, а також блакитні ялини, кулясті клени та акації.
Фото автора.