У цьому запевнив міністр аграрної політики
Ранкове засідання 16 квітня
Відповідно до Регламенту у п’ятницю має відбутися година запитань до уряду. Учора на запитання народних депутатів про підготовку та хід проведення весняно-польових робіт відповідав міністр аграрної політики Микола Присяжнюк. Спочатку він надав парламентаріям коротку інформацію про стан агропромислового комплексу. «Весняно-польові роботи йдуть по плану і завершаться вчасно. Навіть попри те, що була довга зима і посівна почалася без державного бюджету», — сказав міністр. За словами урядовця, попередньо вся посівна площа під врожай 2010 року становить 26,9 млн. гектарів, що перевищує показники минулого року.
Водночас він зазначив, що перед Мінагрополітики стоїть низка проблем, без усунення яких неможливе поліпшення показників агропромислового комплексу та експортного потенціалу. Щоб вирішити ці проблеми, повідомив М. Присяжнюк, уряд готує низку першочергових заходів. Зокрема, планує створити аграрний банк, аграрну страхову компанію (відповідний законопроект вже пройшов перше читання), державну компанію «Зерно України», яка могла б стати ефективним державним оператором на ринку зерна і не даватиме можливості коливатися цінам при збиранні врожаю. Усі ці завдання, зазначив міністр, вписані в програму економічного розвитку.
Депутатів, зокрема, цікавила проблема отримання кредитів. У відповідь міністр зауважив, що нині в банківських установах зосереджено чимало коштів, за рахунок яких вони готові надавати кредити аграріям. Мало того, банки зацікавлені у такій співпраці. «Адже аграрії напрочуд дисципліновані у поверненні кредитів і сплаті відсотків. В аграрному секторі рівень повернення кредитів становить 98 відсотків», — зазначив М. Присяжнюк.
Після оголошення депутатських запитів, фракції БЮТ і «НУ—НС» зажадали перерви. Відповідно до Регламенту головуючий надав їм право виголосити заяву. Вона стосувалася міністра освіти і науки Дмитра Табачника. За словами бютівця Віктора Тарана, назвавши під час прес-конференції Україну «папуаською країною», міністр озвучив своє ставлення до країни й нації. «Подібні висловлювання шкодять іміджу держави», — наголосив депутат. Він закликав педагогів, студентів, усіх громадян публічно висловити недовіру міністру.
Потому сесія заслухала звіт Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування фактів порушення посадовими особами державної адміністрації Київської області Конституції і чинного законодавства при наданні та переоформленні прав на земельні ділянки. За словами доповідача Сергія Павленка (Блок Литвина), комісія виявила численні факти порушень у землевідведенні. Цьому, за словами парламентарія, сприяє і недосконалість чинного законодавства. Тож, на його думку, парламент має напрацювати відповідні зміни до законів. Водночас депутат відзначив, що правоохоронні органи, на жаль, не завжди реагують належним чином на подібні порушення.
На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив, що депутати, які перейшли на роботу до виконавчих органів влади, написали заяви про складання депутатських мандатів. Сесія підтримала відповідні постанови. Тож депутатські повноваження склали: Сергій Рижук, Сергій Тітенко, Василь Джарти, Павло Бурлаков, Михайло Папієв, Едуард Матвійчук, Сергій Тулуб, Юрій Чмир, Микола Круглов, Олександр Вілкул, Андрій Портнов та Борис Петров. Крім того, парламентарії привітали своїх колег Івана Попеску та Володимира Олійника з днем народження.