Голова Верховної Ради Володимир Литвин зустрівся з міністром закордонних справ Словацької Республіки Мірославом Лайчаком
Під час зустрічі сторони висловили задоволення високим рівнем двосторонніх україно-словацьких відносин, у тому числі їх міжпарламентської складової, і висловилися за подальшу активізацію і розвиток міждержавних відносин, наголосивши на важливій ролі парламентів у цьому процесі, повідомляє прес-служба Верховної Ради.
В. Литвин і М. Лайчак висловили думку про те, що існують всі підстави для інтенсифікації співробітництва в економічній та гуманітарній сфері, активізації прикордонної співпраці.
Керівник українського парламенту висловився за пошук нових напрямів двосторонньої співпраці. Зокрема, 
В. Литвин вважає перспективним розвиток співробітництва наших країн в енергетичній галузі в частині розробки альтернативних джерел енергії.
В. Литвин зазначив, що у наших країн є невикористаний потенціал міжпарламентської співпраці, зокрема, на рівні комітетів і груп дружби, та запросив делегацію парламенту Словацької Республіки відвідати Україну після парламентських виборів у Словаччині, які відбудуться у червні 2010 року.
М. Лайчак повідомив про підготовку офіційного візиту до України Президента Словацької Республіки Івана Гашпаровича у липні цього року.
В. Литвин і М. Лайчак приділили значну увагу питанню євроінтеграційних устремлінь України. Міністр закордонних справ, зокрема, підтвердив підтримку словацькою стороною європейських прагнень України і зазначив, що його країна готова поділитися з Україною відповідним досвідом.
М. Лайчак також заявив, що Словаччина підтримує надання Україні «дорожньої карти» безвізового режиму з Євросоюзом.
У свою чергу, В. Литвин подякував міністру за позицію словацької сторони.
Голова Верховної Ради України і міністр закордонних справ Словаччини обговорили питання щодо співпраці у рамках зовнішньополітичної ініціативи ЄС «Східне партнерство», зокрема, її парламентського виміру.
У цьому контексті В. Литвин наголосив на важливості підтримки і розвитку  двостороннього діалогу між країнами — учасницями програми, і багатостороннього діалогу з Євросоюзом.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.