Про це на брифінгу заявив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко. Стосовно перспективи його ухвалення до 1 травня політик сказав: «Усе залежатиме від того, як Президент і Прем’єр-міністр виконуватимуть свої обіцянки». Опозиція, за його словами, не блокуватиме бюджетний процес і вестиме себе «надзвичайно конструктивно».
Заступник Голови Верховної Ради назвав цей тиждень звільненням держави від передвиборних ілюзій. «Ми віднесли одинадцять законопроектів до тих, які випливають із програми нової влади. Це резонансні законопроекти соціального характеру. З них в першому читанні прийнято два, сім відхилено і два направлено на повторне перше читання. Отже, дев’ять із одинадцяти законопроектів відхилено ініціаторами — Партією регіонів», — повідомив він. Також Микола Томенко зазначив, що з цього можна зробити висновок: початок комунізму, або реалізація проекту «Україна для людей», переноситься на невизначений термін.
Заступник Голови Верховної Ради вважає, що якщо оцінювати державну програму економічного і соціального розвитку України на 2010 рік, то складається враження, що вона як мінімум зупиняє виконання передвиборної програми Віктора Януковича. «Оскільки починаючи від таких завдань, як прагнення країни за 10 років ввійти до двадцятки найбільш економічно розвинених країн, збільшення населення до 50 мільйонів до 2020 року, зниження ПДВ тощо, то стратегії їхньої реалізації немає», — зауважив Микола Томенко.
На його думку, не менш серйозне занепокоєння викликає соціально-гуманітарна складова програми. «Я не пам’ятаю жодного документа незалежної України, де б не ставилися питання про підтримку української мови, української культури, українських традицій, — сказав він. — Натомість в документі, який ми бачимо сьогодні, не тільки не ставиться питання про підтримку, а взагалі жодного разу не згадуються слова «українська мова», «українські традиції». За його словами, «українська культура» згадується один раз в контексті її неконкурентоспроможності: «Не знаю, хто писав гуманітарну частину цього документа, але я її вважаю ганебною для уряду і зневагою до українців», — переконаний заступник глави парламенту. 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.