Вечірнє засідання 15 квітня

На початку вечірнього засідання народні депутати розглянули та ухвалили в першому читанні проект постанови про сучасний стан, завдання і подальші перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи (24-ті роковини). Голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Анатолій Семинога зазначив, що найбільше занепокоєння постраждалого населення викликає щорічне скорочення видатків на надання спеціалізованої медичної допомоги, забезпечення безоплатними ліками та житлом, організацію харчування дітей, які проживають на забруднених територіях. Він також звернув увагу на те, що громадяни не погоджуються з розмірами визначених постановами Кабміну компенсацій, масово звертаються до судових органів з позовами стосовно їх виплати у розмірах, передбачених чинним законодавством. На сьогодні в судах різних інстанцій знаходиться більше ста тисяч позовів на загальну суму понад мільярд гривень. А оскільки бюджети попередніх років не передбачали видатків на виконання судових рішень, то нині вже накладено 170 арештів на рахунки управлінь праці та соціального захисту населення. Також він нагадав про низку проблем у зв’язку зі зняттям з експлуатації ЧАЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.
Голова підкомітету Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Віктор Олійник уточнив, що в Україні налічується майже 2,5 мільйона ліквідаторів або потерпілих, котрі потребують уваги з боку держави. Якщо говорити про бюджетне фінансування, то минулого року на ці потреби було виділено понад 6,5 мільярда гривень, проте лише для повного виконання закону про статус і соціальний захист громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, орієнтовно потрібно близько 50 мільярдів гривень.
Під час обговорення проекту постанови народний депутат Юрій Костенко закликав парламентаріїв не зводити традиційну перед 26 квітнем тему лише до соціальних аспектів та наголосив: якщо український уряд не перегляне всю концепцію вирішення проблеми «Укриття», попереду нас очікує ще жахливіша ситуація, ніж з ядерним роззброєнням, яке ми сьогодні фінансуємо з держбюджету, а світ не допомагає.
Далі Верховна Рада внесла зміни до законів «Про молоко та молочні продукти» (щодо відповідності якості та безпеки молочних продуктів показникам, встановленим законодавством і стандартами України) та «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (про здійснення управління підприємством-боржником (банкрутом) та до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення заходів з боротьби з браконьєрством).