У Луганську відбулася прем’єра опери «Монтеккі й Капулетті». Її називають унікальною, адже вона написана луганчанином і поставлена силами Луганського державного інституту культури й мистецтва.

Луганськ, здається, близький до того, щоб мати свій оперний театр. Раніше ця думка могла здатися мало не божевільною, а нині вона має цілком серйозну основу. Принаймні прем’єра опери «Монтеккі й Капулетті», що відбулася в Луганському російському муздрамтеатрі, показала і наявність неабияких талантів, і можливості їх реалізації.

Великий твір Шекспіра привертає увагу композиторів уже не одне століття — Белліні, Гуно, Берліоз, Чайковський, Прокоф’єв... Олександр Харютченко — член Спілки композиторів України й Росії, працює в Луганському державному інституті культури й мистецтва. В музичному світі його ім’я добре відоме. Харютченко — автор музики до 37 кінофільмів, симфонічних, камерних, хорових творів, музики до драматичних спектаклів, створив два балети. Що стосується опери — це його перший досвід. За оцінкою фахівців, музика вийшла дуже яскравою і неординарною. Мало того, вважається, що відбулося народження нової музичної стилістики, яка приверне увагу відомих постановників.

Інститут культури й мистецтва, звичайно, «замахнувся на велике». Однак ця амбіційність цілком виправдана. Опера вийшла досить професійною, при тому, що творці пішли не второваним шляхом, а зважилися на власне прочитання відомої трагедії. Доцент ЛДІКМ член Національної спілки композиторів України Євгенія Михальова, котра написала до опери лібрето, вважає, що вуз має всі підстави на цю постановку. Багатопрофільний інститут готує режисерів, акторів, художників, модельєрів, хореографів, має дуже потужний музичний факультет. Із приходом у вуз Олександра Харютченка, в якого багатющий досвід роботи в Московській консерваторії, тут виросла творча ініціатива. До речі, сам Харютченко — випускник Луганського музучилища, довго працював у Москві, а нині на посаді доцента викладає в ЛДІКМ. Ідея створення опери в стінах інституту належить керівникові оперної студії заслуженому діячеві мистецтв України професорові Володимиру Трубіну-Леонову. Можливо, вона б так і залишилася ідеєю, якби не ректор вузу Валерій Філіппов. «Будемо ставити!» — оптимістично заявив він.

Робота тривала майже два роки. Кажуть, створення й постановка такого музичного спектаклю — досить дорога річ. Але, до честі ректора Валерія Філіппова, він знайшов кошти для того, щоб постановка була професійна щодо музичного й акторського виконання, костюмів, освітлення, декорацій. Утім, матеріальні витрати — тут не головне. Важливе створення творчої лабораторії, можливість самореалізації для студентів, їхній ентузіазм, підтримуваний викладачами.

У спектаклі зайняті викладачі та студенти майже всіх факультетів інституту й коледжу культури. У ролі Ромео — другокурсник Владислав Ситник, Джульєтти — викладачка Ірина Гусак (на знімку). Обоє — лауреати міжнародних конкурсів. Поєднання їхніх голосів звучить дуже гармонійно, але гарний тембр голосу Владислава заслуговує на особливу увагу. Хлопцеві пророкують хорошу музичну кар’єру. В постановці працює студентський оркестр оперної студії, лауреат міжнародних конкурсів хор «Alma mater», студенти спеціальностей «Хореографія», «Театральне мистецтво».

До речі, це не перша опера, поставлена силами одного інституту. Раніше були «Євгеній Онєгін» Чайковського, «Русалочка» Даргомижського. Але «Монтеккі й Капулетті» — особлива робота. Створення й постановка оперного спектаклю силами одного навчального закладу, починаючи із твору лібрето, музики, її виконання, створення сценографії, костюмів, хореографічних сцен і закінчуючи втіленням на сцені, поки що не має аналогів у вищих навчальних закладах культури. Луганці тут перші. І це їх окриляє.

Луганськ.