Цю народну примовку майстри декоративно-ужиткового мистецтва взяли за назву до своєї виставки.
Вишиті хустки Тетяни Дубовець та ляльки-мотанки Лариси Теліженко викликали справжній ажіотаж у Черкаському обласному художньому музеї, де відкрився показ унікальних робіт майстринь. Як притягує до себе жива народність, тонка гармонія витворів, корені яких сягають глибини віків!
— Українська традиція неперервна і невмируща, — переконана Лариса Теліженко, випускниця національної Академії образотворчого мистецтва і архітектури. — Все у житті плине по колу. Народжується дитина, і над її колискою зав’язують барвисту хустину, щоб бавити маля. Підростає дитинча, і вже лялька, змотана з полотнини, стає центром її світосприйняття. В зрілості жінка вбрана у пишну вишиту хустку, що оберігає, творить і возвеличує її образ. Хустина переходить від матері до доньки й знову перетворюється на ляльку...
— Ми підхопили дух старовини, — продовжує Тетяна Дубовець. — Додали тепло своєї душі, власне бачення минулого й майбутнього і продовжили невпинний рух життя.
Попри використання стародавніх технік ручної вишивки і відомих способів виготовлення обрядової ляльки, роботи обох майстрів оригінальні і дуже сучасні. Автори володіють тонким естетичним смаком, відчуттям міри у використанні декору і колористичної гармонії.
Тетяна Дубовець досліджує і відроджує традиційну народну хустку Лівобережної Черкащини. Має серію модернізованих робіт, в яких творчо використала трипільські мотиви. Тетянині хустки мають у своїх колекціях музеї та відомі митці.
Великого визнання серед шанувальників декоративно-ужиткового мистецтва зажили ляльки Лариси Теліженко. Майстриня працює у жанрі чигиринської народної обрядової ляльки, яку колись досліджував відомий етнограф Марко Грушевський. Мистецтвознавець за фахом, Лариса зуміла створити свій власний стиль та неповторні образи «берегинь із сакральними обличчями».
Виставку відвідує багато людей. На прохання поціновувачів прекрасного Тетяна і Лариса провели майстер-класи.
Черкаська область.