Кореспондент «Голосу України» поцікавилася, що думають школярі та педагоги Слов’янська про нові правила вступу до вищих навчальних закладів.
Анастасія Харитонова, учениця 11 класу загальноосвітньої школи № 11: «Цього року трохи спростилися правила вступу, і це полегшує роботу випускників. Також немає випускних іспитів, підсумки зараховуватимуться за контрольними роботами. Це дає змогу зосередитися на предметах, які допоможуть вступити до вузів».
Станіслав Мачихин, одинадцятикласник школи № 11: «Я позитивно ставлюся до зовнішнього незалежного оцінювання. Добре, що сертифікат діятиме не один рік. Те, що стали враховувати середній бал атестата, також вплинуло: учні більше працюють на атестат. Хоча основний час витрачаємо на підготовку до тестування».
Дмитро Соін, учень 11 класу школи № 11: «Я збираюся вступати до Слов’янського педагогічного університету на факультет фізичного виховання. Записався на зовнішнє тестування із історії, української мови та літератури. Але який предмет вважати для мене профільним? Чи зарахують мене, якщо покажу високі бали зі спортивної підготовки? А ось додавання середнього балу атестата — це погано. Не думав раніше, що це знадобиться».
Павло Грібінюк, учень 10 класу загальноосвітньої школи № 13: «Я до зовнішнього незалежного оцінювання ставлюся негативно. Ось, наприклад, хочу вступити до Харківського інституту МНС. Як мені допоможе загальне знання української мови? Та й інші предмети, які від нас вимагають складати, в майбутній професії ні до чого. Гадаю, потрібно залишити тільки ті предмети, які випускник сам обере».
Софія Гаіна, учениця 9 класу школи № 11: «Рада, що обов’язковий предмет для тестування — українська мова і література. А ось додаткові — історія і математика як обов’язкові, — на мою думку, зайві. Учень свої сили розпорошуватиме».
Марина Хохлова, заступник директора із виховної роботи школи № 13, учитель хімії: «Безумовно, потрібно враховувати і середній бал атестата, і проводити зовнішнє тестування. Вузи також мають право на власний відбір. Але хотілося б, аби правила гри встановлювали на початку, а не змінювали наприкінці навчального року. Наприклад, є діти, яких шокувала новина про те, що враховуватиметься середній бал атестата. Працювали лише на зовнішнє тестування і поглиблено вивчали відповідні предмети. Зараз хтось і хотів би підвищити оцінки, та запізно.
Валерій Шпильовий, вчитель української мови та літератури школи № 11: «Дуже погано, що цього року наші діти їхатимуть на тестування до сусіднього міста. Гадаю, все це — хвилювання, переїзди — негативно позначиться на випускниках. Три роки проходить ЗНО і щороку правила змінюються. Коли завершаться експерименти?».
Записала Ліна КУЩ.
Донецька область.