Павло Гарачук запитує, чи потрібна християнська етика в школі («Голос України» за 19.03.2010)? Відповідь однозначна — потрібна. Вона ж християнська. Представники інших конфесій, релігійних вірувань за їхнім бажанням можуть бути звільнені від цих уроків.
Я, наприклад, не знаю підписантів звернення до Президента, стривожених експансією церкви в усі сфери громадського життя, внаслідок чого відбувається «неприпустима клерикалізація освіти». А якщо навіть і є такі, то, певне, комуністичного штибу. Правда, і комуністи нині не ті. Навіть вони заграють із церквою, ревно захищаючи православ’я. Але якби й була клерикалізація освіти, то її треба вітати.
У Львові є католицький університет, але від того наше місто не стало криміногенним. Або візьміть, пане Гарачук, Польщу. Там сильний вплив католицизму в суспільстві, освіті. І що? Візьміть (а тепер це модно) для прикладу захід, схід та південь України. Де релігійна свідомість вища? Не заперечуватимете, що на заході, серед галичан? А де злочинність вища? На сході й півдні.
Християнська етика базується на загальнолюдських цінностях. Чи навпаки, загальнолюдські цінності базуються на християнському вченні. І його корисно було б знати не тільки християнину, а й мусульманам, сектантам. Хай знають, порівнюють, роблять висновки.
Щодо мети Віктора Ющенка, то вона благородна і державницька. Так, в Україні повинна бути (і буде!) єдина помісна церква. Цьому ніхто не зашкодить. І не треба скасовувати доручення Президента від 08.07.2005 року № 1-1/657 про викладання курсу «Етика віри». У наc вже це було: руйнування церков, поголовна атеїзація, заборони. Що пожали?
І я згідний із позицією міжнародного релігійного фонду: «Усі великі релігії світу шанують свої священні тексти». Отож шануймо. І допоможуть нам в цьому уроки християнської етики.
Шануймо, вивчаймо, обмінюймось знаннями. І буде менше зла на світі, і ми будемо мудріші, добріші.
Вважаю шкідливим для суспільства збирати до купи потроху із всіх релігій. Як виглядатиме сусідство заповідей: не вбий і священний джихад?
Хто допоможе дітям обрати з кількох альтернативних етичних вірувань єдиноправильне?
Батьки, сім’я, суспільство, школа. Якщо у назві статті Павла Гарачука не буде знаку запитання.
 
Львів.