Генерал-майор міліції Василь Варцаба нещодавно очолив управління МВС в Івано-Франківській області. Серед оперативних справ, які щоденно лягають на його стіл, головного правоохоронця області особливо вразив випадок, який не так давно стався в селі Задністрянське Галицького району. Сільський голова звернулася до міліції із заявою про те, що з подвір’я ВАТ «Галичцукор» зник пам’ятник радянському льотчику Леоніду Бутеліну, який стояв тут багато років. Хтось уночі спиляв мідну фігуру з постаменту.
У результаті проведення комплексних оперативно-розшукових заходів працівники обласного карного розшуку відшукали пам’ятник на одному з пунктів прийому металобрухту. Зловмисників затримано. З’ясувалося, що мідна фігура льотчика зацікавила їх тим, що вона важила близько 500 кг.
— Не можу спокійно реагувати на такі випадки, — каже Василь Миколайович. — Люди помирали, захищаючи нашу землю від фашизму. Тож яку треба мати душу, як деградувати, щоб на таке наважитися.
Нагадаємо, що льотчик Бутелін у перший день Великої Вітчизняної війни повторив подвиг легендарного військового льотчика, героя Першої світової війни Петра Нестерова. Він, як і свого часу Нестеров, протаранив ворожий літак. На честь цього подвигу в радянські часи йому встановили пам’ятник.
Василь Варцаба народився уже далеко після війни. Та й батько його за віком на фронт не потрапив — до армії пішов у 1945-му. А ось дядько встиг на ній побувати — пішов на фронт добровольцем. Його уже давно нема в живих, як нема й багатьох інших ветеранів, що померли в мирний час від фронтових ран. Втім, ветерани помирають не лише від ран. Чи не більше їх ранять ось такі випадки святотатства над пам’яттю полеглих. «Треба віддати належне цим людям, поки вони живі, — каже Василь Миколайович. — Вони заслуговують на нашу вдячність і повагу, незалежно від того, чи це були радянські солдати, чи воїни УПА. Адже всі вони боролися за те, щоб Україну звільнити від фашизму».
Дізнавшись про акцію «Голосу України» забезпечити ветеранів газетою, Василь Миколайович розпорядився, аби всі районні та міські відділи міліції Прикарпаття передплатили по 10 примірників газети для ветеранів правоохоронних органів.
— «Голос України» дуже багато уваги приділяє колишнім фронтовикам, розповідає про їхнє життя, висвітлює їхні проблеми, захищає їхні права. Тому, сподіваюся, газета стане приємним подарунком для ветеранів-правоохоронців до світлого свята — Дня Перемоги, — зазначив генерал.