Аби вирішити житлове питання, молодіжні громадські організації мають тиснути не лише на органи державної влади, а й на гравців будівельного ринку. А забудовники мають йти їм назустріч. Про це заявив під час «круглого столу» «Ставка на молодь як шлях подолання економічної кризи» народний депутат Остап Семерак.

Парламентарій розповів, що за минулий рік майже нічого не почало будуватися. І через два, три роки буде дефіцит житлових будинків. Ціни знову можуть підскочити.

До розв’язання цієї проблеми, за його словами, потрібно дуже стримано поставитись і уникнути (саме через такі «круглі столи») лобіювання інтересів тільки однієї із зацікавлених сторін.

Народний депутат вважає, що держава має не тільки підтримувати молодих людей (приміром, з питань пониження процентів за кредитами), які хочуть купити житло, а і стимулювати їх, щоб оператори на ринку не отримували надприбутків. Народний обранець повідомив, що уряд прийняв проект закону «Про державну програму соціально-економічного розвитку країни на 2010 рік», де передбачено викуп державою квартир незавершеного житлового будівництва, які мають високий ступінь будівельної готовності. В другому кварталі цього року буде прийнято відповідну постанову. А у третьому — розроблено проект постанови Кабміну «Про Єдиний державний реєстр громадян, які потребують поліпшення житлових умов відповідно до законодавства та перебувають на квартирному обліку». Окрім того, до кінця року уряд хоче прийняти проект закону «Про забезпечення громадян доступним житлом» і внести його на розгляд до парламенту. Під час «круглого столу» молодь наголошувала на необхідності виконання передвиборчих обов`язків щодо доступу молоді до житла та стимулювання будівництва як однієї з базових галузей, які можуть витягнути українську економіку з кризи.

Також народних депутатів попросили врахувати інтереси молоді під час підготовки державного бюджету на 2010 рік.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.