Опозиція вимагає від коаліції та уряду виконати соціальні обіцянки, які було дано під час президентських виборів. На засіданні опозиційного уряду, що відбулося вчора у Верховній Раді, лідер об’єднаної опозиції Юлія Тимошенко зауважила, що опозиція нарешті добилися, щоб у середу, згідно з Регламентом, вона могла формувати порядок денний сесії. Однак результат розгляду соціальних законопроектів у парламенті став непередбачуваним — Партія регіонів не дала голоси за законопроекти про збільшення допомоги на народження дитини, для догляду за дитиною до досягнення трирічного віку.

«Все, що декларувалося і обіцялося людям під час виборів Президента щодо поліпшення їх життя, виявилося обманом, — заявила Ю. Тимошенко. — Очевидно, що в новому бюджеті не буде підвищення соціальних стандартів, як це обіцялося».

У свою чергу, міністр соціальної політики опозиційного уряду, народний депутат від БЮТ Андрій Павловський відзначив, що в проекті держбюджету, який розробляє уряд Азарова, планується підвищити тільки мінімальні зарплати, а не всі відповідно до тарифної сітки. І це призведе до зрівнялівки — прибиральниця в лікарні та лікар отримуватимуть однакові зарплати. Опозиція вимагає від уряду негайно подати до парламенту проект держбюджету-2010, в якому передбачити в повному обсязі видатки на підвищення соціальних стандартів, а також кошти на виплату втрачених заощаджень громадян у колишньому Ощадбанку СРСР. А також припинити спроби вирішення проблем у державі за рахунок найнезахищеніших верств населення — пенсіонерів, інвалідів, бюджетників, переклавши на них весь тягар зростання цін; забезпечити виплату зарплати та погасити заборгованості на всіх підприємствах незалежно від форми власності, виплатити надбавки до зарплат учителям та медикам. Опозиція має намір звернутися до Конституційного Суду щодо можливого порушення соціальних стандартів громадян.

Ю. Тимошенко гостро розкритикувала й домовленості, досягнуті під час офіційного візиту Президента В. Януковича до США, — про позбавлення України високозбагачуваного урану. Лідер опозиції зазначила, що високозбагачуваний уран — це важливий компонент, необхідний для наукових досліджень, розробки нових технологій, зокрема, в ядерній фізиці, медицині. Декілька вагомих вітчизняних наукових установ мають у розпорядженні високозбагачений уран. За словами

Ю. Тимошенко, аргументація США: позбавити Україну високозбагачуваного урану через неможливість забезпечити безпеку його зберігання, принижує нашу державу. «Таке рішення може завдати непоправної шкоди українській науці, — сказала екс-прем’єр. — Відмова від високозбагачуваного урану може не лише позбавити Україну специфічних технологій, а й відкинути Україну далеко назад у високотехнологічній сфері, завдати нищівного удару по інтелекту нашої держави. Сам факт володіння високозбагачуваним ураном підвищує статус держави на міжнародному рівні».

Опозиція пропонує прийняти закони, які відповідно до вимог МАГАТЕ забезпечать умови безпечного зберігання та використання високозбагачуваного урану, заборону його передачі за межі України. І також готова долучитися до переговорів із тими країнами, які ставлять такі умови.

На засіданні опозиційного уряду також було розглянуто програму реформ стосовно підтримки малого та середнього бізнесу. Опозиційний прем’єр-міністр Сергій Соболєв заявив, що опозиційна політична команда вимагатиме невідкладного прийняття пакета законів про спрощену систему оподаткування та податкові канікули.