Опозиція вимагає від уряду зменшення обсягів споживання імпортованого російського природного газу за рахунок використання українських енергоносіїв — вугілля та виробленої на АЕС електроенергії. Про це заявив учора на брифінгу в парламенті міністр енергетики опозиційного уряду, народний депутат від БЮТ Олександр Гудима.

Він зауважив, що сьогодні вся увага прикута до переговорів з російським «Газпромом» — чи буде знижено ціну на газ для України і на яких умовах. Водночас, за словами О. Гудими, за результатами діяльності за перший квартал нинішнього року в нашій державі відбувається спад видобутку нафти і газу до 10%. Якщо попередній уряд Ю. Тимошенко згідно з підписаними додатковими контрактами з «Газпромом» планував у 2010 році вкластися у споживання газу в обсягах 27 мільярдів кубометрів, то нинішні домовленості у Москві міністра палива та енергетики Юрія Бойка про збільшення фактичного споживання російського газу на 10 мільярдів до 37 мільярдів кубометрів, стверджує опозиційний міністр, свідчать про «наміри отримати дешевший російський газ на догоду кількох фінансово-промислових груп».

«В умовах фінансово-економічної кризи, коли відбувається подальше падіння ВВП, відповідно до національних інтересів України та її енергетичної стратегії ми повинні зменшувати залежність від споживання імпортованих енергоносіїв, зокрема, російського газу, — заявив О. Гудима. — Ми вимагаємо від уряду Януковича-Азарова дотримуватися попередніх рішень і вкластися в мінімальний обсяг споживання газу, який не нестиме жодних штрафних санкцій з боку Росії».

Взірцем для України, на думку парламентарія, може стати Польща, яка, маючи ВВП втричі більший, ніж Україна, а виробництво енергетичного вугілля на рівні з Україною, споживає природного газу майже в чотири рази менше. Зекономити, вважає опозиційний міністр енергетики, можна за рахунок житлово-комунального сектору, переобладнавши котельні, які свого часу було переведено на газ, знову на вугілля. Окрім того, на заміщення російського газу може піти електроенергія, вироблена на українських АЕС. Опозиція пропонує залучати до будівництва нових енергоблоків на українських АЕС не лише російських, а й європейських інвесторів, щоб не залежати від одного джерела. Якщо вимоги опозиції не буде враховано в програмі діяльності уряду на наступні чотири роки та в держбюджеті, опозиційний уряд обіцяє самотужки розробити програму заміщення російського газу українськими енергоносіями.