Хокей. Національна збірна України під орудою білоруського тренера Михайла Захарова в ці дні проводить тренувальний збір у Мінську, котрий завершиться завтра. А сьогодні наші хокеїсти зіграють контрольний поєдинок. Їх суперник — бронзовий призер чемпіонату Білорусі — «Гомель».

Наша команда завершує підготовку до чемпіонату світу в Першому дивізіоні, група А, котрий відбудеться в Тілбурзі (Нідерланди) з 19 по 25 квітня. Поки що у складі української команди такі гравці: воротарі — Костянтин Симчук, Михайло Балабан (обидва — «Сокіл»), Вадим Селіверстов («Бейбарис», Казахстан); оборонці — Олександр Побєдоносцев, Денис Ісаєнко, Андрій Срюбко, Сергій Климентьєв, Володимир Алексюк, Микола Ладигін (усі — «Сокіл»), Віталій Люткевич («Динамо», Білорусь), Дмитро Толкунов, Артем Остроушко (обидва — «Юність», Білорусь), Юрій Наваренко («Вітебськ», Білорусь); нападники — Олександр Матвійчук, Роман Сальников, Дмитро Цируль, Дмитро Німенко, Віталій Литвиненко (всі — «Сокіл»), Олег Тимченко, Олександр Матерухін (обидва — «Юність»), Костянтин Касянчук («Трактор», Росія), Вадим Шахрайчук («Торпедо», Росія), Олег Шафаренко, Сергій Варламов (обидва — «Динамо», Білорусь), Андрій Міхнов («Лада», Росія), Максим Квітченко («Фенікс», Росія, МХЛ), Артем Бондарєв («Німан», Білорусь), Артем Гніденко («Вітебськ»).

Після білоруського збору Захаров скоротить склад. Адже до заявочного списку мають увійти 23 хокеїсти (3 воротарі і 20 польових гравців).

Тепер пропонуємо календар змагань у Тілбурзі:

19 квітня (понеділок). Литва — Україна, Сербія — Австрія, Нідерланди — Японія.

20 квітня (вівторок). Австрія — Литва, Японія — Сербія, Україна — Нідерланди.

22 квітня (четвер). Україна — Сербія, Японія — Австрія, Литва — Нідерланди.

24 квітня (субота). Сербія — Литва, Україна — Японія, Австрія — Нідерланди.

25 квітня (неділя). Японія — Литва, Нідерланди — Сербія, Австрія — Україна.

Президент ФХУ Анатолій Брезвін віддав належне нашим суперникам, але поставив завдання здобути путівку до елітного дивізіону: «Суперники у нас непрості. Гравці австрійської збірної мають серйозний досвід виступів на найвищому рівні. Більшість із них виступають у сильних європейських чемпіонатах. Поки що в офіційних матчах у нас з австрійцями рівновага — 3:3. Сподіваюся, у Тілбурзі ми змінимо цю статистику на нашу користь... Про силу збірної Японії говорити зайве. 2008 року ми грали проти неї у Саппоро... Не слід недооцінювати литовську та нідерландську команди. Хокей у цих країнах останнім часом дуже прогресує, постійно з’являються молоді «зірочки». Просто нам не буде у жодному матчі. Але, незважаючи на силу суперників, ми думаємо лише про перше місце».

Михайло Захаров також переконаний, що нашій команді до снаги завоювати місце у вищому дивізіоні: «Ми маємо багато інформації про наших суперників, розбираємо їхню тактику. Найбільше проблем виникає при розборі гри австрійців. У них дуже велика плинність складу, тому тактика різна в різних матчах. Я знаю тренера цієї команди, він дуже сильний спеціаліст. Але ми знайдемо відповідну тактику для того, щоб перемогти суперника. Перед початком кожного матчу наша команда знатиме конкретно, що їй робити».

Отже, як прогнозується, найімовірніше, питання про перше місце вирішиться останнього дня, в поєдинку українців і австрійців. Хоча це — спорт, і все може статися. На чемпіонат до Нідерландів збірна України вилітає 17 квітня. Хай їй щастить!

Фото з архіву «Голосу України».