Ситуація у Калуші залишається катастрофічною. Домбровський кар’єр несе екологічну загрозу не лише Прикарпаттю, а й усій Україні, більше того — він може вилитися у світову проблему. Про це на засіданні ради з питань соціально-економічного розвитку регіону заявив новий голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк.
— Якщо вся та хімія потрапить у Дністер, — наголосив він, — то дуже швидко опиниться в Чорному морі. Наслідки неважко передбачити.
Посилаючись на прогнози вчених, Михайло Вишиванюк повідомив, що захисні дамби Домбровського кар’єру можуть витримати щонайбільше шість місяців. Тому, не чекаючи грошей, не маючи відповідної технічної документації, очільник області розпорядився негайно розпочати роботи.
— Бо поки будемо погоджувати, утрясати, — каже М. Вишиванюк, — робити буде нічого — все буде в річці.
Керівник області повідомив, що має намір запросити Прем’єр-міністра Миколу Азарова відвідати Калуш особисто, щоб негайно приступити до заходів із ліквідації надзвичайної екологічної ситуації.
Нагадаємо, що 12 лютого 2010 року Верховна Рада затвердила указ колишнього Президента Віктора Ющенка «Про оголошення територій міста Калуша і сіл Кропивника та Сівки-Калуської Калуського району Івано-Франківської області зоною надзвичайної екологічної ситуації».
Івано-Франківська область.