У Кам’янці-Подільському виїзні засідання виконкому чи виїзна сесія — не дивина. Адже, виділяючи кошти з місцевого бюджету на розвиток тієї чи іншої галузі, влада звикла повсякчас контролювати, як їх використовують.
Наразі члени виконкому вирішили відвідати загальноосвітню школу № 7. Два роки тому вона стала першою у впровадженні інклюзивної освіти. Цей напрям навчання та виховання дітей, які потребують корекції психофізичного розвитку в умовах загальноосвітніх, дошкільних, позашкільних закладів, стає дедалі актуальнішим. Україна, ратифікувавши основні міжнародні правові документи (Декларації ООН «Про права людини», «Про права інвалідів», Конвенцію ООН «Про права дитини»), взяла на себе зобов’язання щодо дотримання загальнолюдських прав, зокрема, здобуття загальної освіти дітьми з особливими потребами. У нашій країні раніше таких дітей або віддавали у спеціалізовані школи, що не дуже подобалося батькам, або ж навчали  вдома, що позбавляло дитину можливості спілкування з однолітками.
Кам’янець-Подільський — одне з тих міст, де глибоко розуміють необхідність для кожного громадянина стати повноцінним членом суспільства, здобувати освіту разом з іншими дітьми. Тих, хто потребує корекції, у місті 3879 — від народження до 18 років, а дітей з інвалідністю — 354. Нині в Кам’янці прийнято програму на 2010—2013 роки, яка має забезпечити належні умови навчання та виховання згаданій категорії юних громадян навіть у позашкільних закладах. Вартість її впровадження — два мільйони 836 тисяч гривень, будуть залучені державні кошти, а також місцеві.
Хоча держбюджет ще не прийнято, та в Кам’янці всі програми затверджено, як то кажуть, на старті. А щоб видатки робити не наосліп, керівництво міста проводить моніторинг використання коштів у попередні періоди. У сьомій школі вже діє спеціальна кімната з тренажерами Євмінова, сенсорна кімната тощо. Отже, гроші ідуть на користь дітям — переконалися чиновники. Це підтвердили й батьки та бабусі з дідусями, які, дізнавшись про виїзне засідання, прийшли, щоб подякувати владі, а також звернути її увагу на найважливіші потреби мешканців міста. Щодо інклюзивної освіти, то найближчим часом на базі ще семи шкіл та дитячих садків будуть створюватися спеціальні умови для дітей з різними вадами розвитку.
Хмельницька область.