Голова Кіровоградської обласної ради Микола Сухомлин у складі української делегації взяв участь у Міжнародному форумі самоврядування, що відбувся в польському місті Щецін за спільною ініціативою Інституту східноєвропейських досліджень та Західнопоморського воєводства під патронатом міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського. До складу делегації входили також керівники Дніпропетровської і Закарпатської обласних рад, міські голови Борисполя та Славутича, заступник луцького міського голови, журналісти.
Форум, що є вже традиційним, мав тристоронній українсько-польсько-німецький формат, а головна тема, яка обговорювалася нинішнього року, — значення територіального самоврядування для регіонального розвитку цих країн. Зокрема, йшлося про можливість використання досвіду Польщі та Німеччини під час проведення в Україні адміністративно-територіальної реформи та реформування органів місцевого самоврядування, про аспекти співробітництва влади з громадськими організаціями, роль місцевого самоврядування в реалізації програми Євросоюзу «Східне партнерство».
Поїздку Миколи Сухомлина до польського Щеціна, що є адміністративним центром Західнопоморського воєводства, можна назвати своєрідним візитом у відповідь. Адже у березні на Кіровоградщині побувала офіційна делегація Колобжезького повіту цього воєводства. Приймала гостей Світловодська районна державна адміністрація. Польські гості відвідали декілька сіл району, познайомилися з вихованцями дитячого будинку «Рідна оселя» в селі Микільському (цим дитячим будинком, до речі, вже кілька років опікується Головне управління державної служби України), побували у кількох агропідприємствах. Зустрічалися члени делегації і з керівництвом області.
Відбулося також публічне підписання Угоди про торговельно-економічне, науково-технічне та культурне співробітництво між адміністраціями Світловодського району та Колобжезького повіту. Угодою передбачено налагодження взаємовигідної міжрегіональної співпраці в економічній та соціально-культурній сферах, обмін досвідом у сфері розвитку сільських територій, створенні та функціонуванні фермерських господарств.
У зв’язку з трагічною загибеллю в авіакатастрофі під Смоленськом Президента Польщі Лєха Качинського, його дружини, провідних державних, політичних та громадських діячів Польщі голова Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергій Ларін від імені всіх жителів області та від себе особисто направив глибокі співчуття Маршалку Нижньосілезького воєводства Республіки Польща Мареку Лапінському. Кіровоградщину та Польщу давно єднають добрі стосунки: у 2003 році між обласною державною адміністрацією та Адміністрацією Нижньосілезького воєводства укладено Угоду про регіональне співробітництво, основні принципи та завдання якої успішно реалізуються всі ці роки.
Кіровоград.