Вечірнє засідання 14 квітня
Народні обранці розглянули два законопроекти про внесення змін до Закону «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України». Перший законопроект в авторстві депутатів-комуністів Петра Симоненка та Петра Цибенка передбачав включити зобов’язання держави щодо погашення знецінених заощаджень громадян в Ощадбанку колишнього СРСР до державного внутрішнього боргу. А компенсацію знецінених грошових заощаджень проводити виключно в грошовій формі за рахунок держбюджету в розмірі, не менше розміру приросту ВВП, отриманого за рік, що передує даному бюджетному року. А також за рахунок 50% коштів, отриманих від приватизації та золотовалютних резервів НБУ. Кошти для компенсації заощаджень пропонувалося також надавати у безготівковій формі на оплату житлово-комунальних послуг, лікування, придбання медикаментів тощо.
Альтернативний проект доповів народний депутат від Партії регіонів Олександр Стоян. Цей законопроект передбачав законодавчо визначити розмір витрат, пов’язаних із поверненням населенню України втрачених коштів, вкладених в установи Ощадбанку й колишнього Укрдержстраху, а також у державні цінні папери, й передбачити механізм повернення втрачених заощаджень.
Під час обговорення народні депутати висловлювалися за якнайшвидше вирішення цієї проблеми, але застерігали від популізму. Адже темою втрачених заощаджень часто спекулюють у політичних цілях. Зрештою, за результатами голосування законопроект П. Симоненка направлено на доопрацювання, а законопроект О. Стояна відхилено.
Ще один соціальний законопроект — про внесення змін до деяких законів України щодо надання допомоги за державним соціальним страхуванням — доповів народний депутат від БЮТ Олег Шевчук. Цей законопроект спрямований на запобігання зловживання з боку недобросовісних страхувальників з метою заволодіння коштами роботодавців та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Зокрема, дедалі частіше трапляються випадки, коли допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, із вагітності та пологів можна одержати в максимальному розмірі, сплативши страхові внески лише за один місяць або навіть за декілька днів. Зацікавлені суб’єкти підприємницької діяльності на декілька днів або тижнів працевлаштовують вагітних жінок, встановлюючи їм максимальну величину зарплати, і в такий спосіб допомога з вагітності та пологів може становити 40—50 тисяч гривень. Комітет з питань соцполітики рекомендував парламенту прийняти законопроект за основу, але його було відхилено. Така само доля спіткала й проект змін до деяких законів України стосовно забезпечення дієвого контролю у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням.
Проект закону про внесення змін до статті 57 Закону «Про освіту» (щодо пенсійного забезпечення та оплати праці педагогічних працівників), який передбачає запровадити обрахунок пенсії педагогічним працівникам у розмірі 80 відсотків від суми заробітної плати, а за кожний повний рік роботи на посадах педагогічних працівників збільшувати розмір пенсії на один відсоток, але не більше, ніж 90 відсотків середньомісячного заробітку, відправлено на доопрацювання. У законопроекті, автором якого є депутат від КПУ Катерина Самойлик, також запропоновано збільшити посадові оклади для викладачів — кандидатів та докторів наук, відповідно, на 15 і 25 відсотків, за вчене звання доцента або професора — відповідно, на 20 і 30 відсотків.