Перші підсумки реалізації закону щодо обмеження споживання і продажу пива, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів підбивали вчора учасники «круглого столу», який ініціював заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко. Участь у засіданні взяли народні депутати, представники Кабінету Міністрів, податкової адміністрації, Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики, а також міські голови.
Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв» набрав чинності 11 лютого 2010 року.
Парламентарій пригадав, як спершу його агітація за цей законопроект наражалася на «сатиричну критику». Мовляв, українці — особлива нація і ходити з пляшкою пива у громадських місцях — це нормально. «Найстрашніше те, що суспільство втратило інстинкт самозахисту, виявилося байдужим до цієї біди», — зазначив політик. За словами М. Томенка, він знав, що «у нас погано з підлітковим алкоголізмом, але не думав, що настільки». Неприємно вразила народного депутата й інформація Міністерства внутрішніх справ. За їхніми даними, за лютий—квітень було складено понад 32 тисячі адміністративних протоколів за порушення правил продажу, споживання пива, слабоалкогольних напоїв. Крім того, було виявлено понад 13 тисяч правопорушень.
Низку порушень з виконання закону виявили і податківці. Так, у ході їхніх перевірок встановлено майже дві тисячі порушень чинного законодавства, яке регулює обіг алкогольних напоїв та тютюнових виробів.
Водночас, у Міністерстві внутрішніх справ відзначили, що під час реалізації цього закону виникла низка проблем, які потрібно унормувати. Зокрема, щодо адміністративних комісій, створених при виконавчих органах сільських і селищних рад.
Подібні звернення з проханням додатково розтлумачити деякі положення закону надходять і на адресу заступника Голови Верховної Ради. Тож за підсумками «круглого столу» мають бути надані такі роз’яснення.
* * *
Крім того, на вчорашньому брифінгу Микола Томенко заявив, що бютівці цінності й принципи на посади не міняють, відповідаючи на запитання стосовно того, як вирішуватиметься питання з посадою голови Комітету з питань свободи слова та інформації.
Микола Томенко зазначив, що для опозиції нині важливі принципи забезпечення законодавства: це і паритетність представництва в комітетах, і можливість впливати на законодавчий процес тощо. «Отже, принцип такий: або ми формуємо структуру парламенту відповідно до Регламенту, або вона залишається такою, якою є на сьогодні. І ми використовуємо інші методи опозиційної діяльності», — додав заступник Голови Верховної Ради.