«Подією надзвичайного характеру та загрозою світового масштабу» оголосила Всесвітня організація охорони здоров’я спалах геморагічної лихоманки Ебола в Західній Африці. Як заявила на прес-конференції керівник ВООЗ Маргарет Чен, якщо цей спалах інфекції продовжить подальше розповсюдження, наслідки можуть бути дуже серйозними, оскільки вірус Ебола надзвичайно заразний. До того ж у Гвінеї, Ліберії, Нігерії та Сьєрра-Леоне, де поширюється епідемія, слабо розвинена система охорони здоров’я. З огляду на це організація закликає міжнародне співтовариство надати африканським країнам фінансову допомогу в боротьбі з небезпечним захворюванням та його поширенням.

«Необхідно скоординувати міжнародні зусилля, щоб зупинити і приборкати процес поширення лихоманки Ебола, — йдеться у заяві Всесвітньої організації. — Інфекція поширюється швидше, ніж ми можемо її контролювати».

Незважаючи на екстрені заходи, яких вживають ВООЗ і керівництво чотирьох потерпілих країн з тим, щоб максимально протидіяти поширенню смертельного вірусу, він, на жаль, уже перетнув Африканський континент. Ним заразилися, зокрема, двоє американських медиків, які працювали в Ліберії. Щоправда, як повідомляє CNN, їхнє здоров’я поліпшилося після ін’єкції, за їхньою згодою, експериментальної сироватки, яка ще не пройшла клінічних випробувань, але дала позитивні результати при застосуванні на заражених вірусом Ебола мавпах. Обоє хворих сьогодні перебувають під наглядом в ізоляторі лікарні при університеті Еморі в Атланті. Ще одного пацієнта із симптомами лихоманки, котрий щойно повернувся із Західної Африки, госпіталізовано до клініки «Маунт Сінай», на Манхеттені.

Кореспондент «Голосу України» взяв бліц-інтерв’ю у заступника директора державної установи «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб імені Л. В. Громашевського» Національної академії медичних наук доктора медичних наук Валерії Шагінян.

— Чи є ймовірність того, що вірус дістанеться до України? Наскільки реальною є його загроза для нас?

— Якщо врахувати ту обставину, що наші співвітчизники теж працюють у країнах Західної Африки чи бувають там у службових відрядженнях, з туристичними поїздками, а також що нашу країну відвідують представники Африканського континенту, така небезпека, звісно, існує. Якщо до України потрапить хворий, і недугу вчасно не буде виявлено, наслідки можуть бути непередбачуваними. Тому життєво необхідно налагодити постійний повсюдний і дієвий контроль, насамперед, в аеропортах.

— Наскільки це сьогодні можливо?

— Щоби не допустити проникнення у країну лихоманки Ебола, в посиленому режимі мають працювати медичні служби аеропортів. Прибулі пасажири повинні проходити через тепловізори — рамки, які виявляють людей з підвищеною температурою.

— Крім високої температури, які ще симптоми має лихоманка?

— Слід зазначити, що початок захворювання, як правило, стрімкий. З’являються сильний головний біль та біль у м’язах, блювота, температура тіла швидко досягає 39—40 градусів. Апогеєм є кровотечі — носові, вушні, через очі, внутрішні.

— Що в цьому контексті ще слід знати громадянам?

— Те, що хвороба може поширюватися через прямий, незахищений контакт з біологічними рідинами інфікованої людини, зокрема, слину, кров, а також внаслідок доторкання до предметів, з якими контактувала хвора людина. Прояви хвороби можуть з’явитися з 2-го по 21-й день після потрапляння збудника до організму, найчастіше — на 8—10-й день.

— На ваш погляд, як швидко медики зможуть знайти ефективний засіб подолання небезпечної хвороби?

— Зважаючи на повну відсутність засобів її лікування та специфічної профілактики точно передбачити важко. Проте варто відзначити, що зі спалахом лихоманки, яка, до речі, відома вже 40 років, роботи в цьому напрямі в провідних наукових центрах активізувалися. На даний час відомі розробки зі створення специфічної сироватки або імуноглобуліну для лікування хворих. Результати деяких клінічних спостережень свідчать про їх ефективність. Розробляється також і вакцина проти лихоманки Ебола, але про проведення її клінічних випробувань поки ще не відомо.

— Чи готова вітчизняна система охорони здоров’я до, не дай Боже, зустрічі з підступним вірусом?

— Загалом, так. В інфекційних медичних закладах є відповідні ізольовані бокси. В нашому інституті є обладнання, з допомогою якого можна провести необхідні обстеження. Гірші справи з матеріалами, які потрібні для глибоких аналізів. Важливий момент, до якого ми також, у принципі, готові, кадрове забезпечення.

Як переконався кореспондент «Голосу України», пильно стежать за ситуацією навколо спалаху лихоманки Ебола і в Державній санітарно-епідеміологічній службі України.

У цьому відомстві, зокрема, повідомили, що серед першочергових заходів — прискіпливий медичний контроль, недопущення проникнення вірусу в країну. Фахівці служби радять нашим громадянам під час перебування в ендемічних з цього захворювання країнах використовувати захисні маски й утримуватись від відвідування місць масового скупчення людей, контактів із хворими, насамперед тими, які мають високу температуру тіла.

У випадку появи перших симптомів захворювання рекомендується уникати контакту з оточуючими людьми, користуватись індивідуальними засобами захисту, залишатись вдома, негайно викликати «швидку медичну допомогу». Особам, які повернулися з африканських країн, в разі появі будь-якого із симптомів, не варто займатися самолікуванням, а слід негайно звернутися по медичну допомогу, обов’язково повідомивши при цьому про перебування на Африканському континенті.

До будь-якої з рекомендацій і порад, хай, здавалося б, найпростіших, гріх не прислухатись. Адже летальність від лихоманки Ебола сягає 90 відсотків.

Київ.

P. S. Коли матеріал уже було підготовлено, в зарубіжних джерелах з’явилося повідомлення, що біологічною компанією Mapp Bіopharmaceutіcal із Сан-Дієго створено, але поки що, зрозуміло, на експериментальному рівні, препарат Zmapp. Є інформація, що клінічні випробування препарату TKM-Ebola, розробка якого ведеться за контрактом з міністерством оборони США (на суму 140 мільйонів доларів), розпочала канадська фармацевтична фірма Tekmіra. А один з провідних  імунологів світу директор американського Національного інституту алергії та інфекційних захворювань доктор Ентоні Фаучі сподівається розробити вакцину від смертельного вірусу Ебола до середини 2015 року...

Тим часом, за останніми даними ВООЗ, кількість померлих від лихоманки вже перевищила 1000 осіб, хвороба дісталася до Європи: в Іспанії помер заражений вірусом Ебола священик...