Власники неготових квартир чекають на обіцяне понад два роки та справно сплачують гроші за кредитами. Юристи вважають: закон захищає будівельників, а не інвесторів
«З 2006 і до середини 2008 року інвестори — фізичні особи — вносили кошти на будівництво житлового комплексу «Фаворит» у Київському районі Донецька. Однак у встановлені терміни ТОВ «Донбасжитлобуд» квартири інвесторам не передало. Більше того — будівництво припинилося і на сьогодні не поновлювалося. Ми неодноразово зверталися до адміністрації ТОВ із проханням пояснити, з яких причин не збудовані будинки. «Донбасжитлобуд» посилалося на економічну кризу, відсутність фінансування тощо. Хоча завершення будівництва планувалося на перший квартал 2008 року, коли іпотечне кредитування було на підйомі, долар — стабільний, курс — мінімальний, а 90 відсотків квартир у житловому комплексі «Фаворит» були продані. Де ж наші гроші і на що вони пішли? Ми не бажаємо бути слухняною сірою масою, готові битися. І тому звертаємося до Вас, шановна редакція, із проханням дати громадську оцінку того, що відбувається.
Голова ініціативної групи інвесторів Юрій Усач».
«Почуваємося ошуканими»
Настя та Олег, молоде подружжя з Донецька, перший внесок за майбутню квартиру зробили після народження сина три з половиною роки тому. Гроші подарували батьки. На решту вартості житла взяли кредит у банку.
— Ми зняли квартиру поруч із будівництвом, щодня спостерігали, як тут просуваються справи. Думали, півроку — і переїдемо до нової оселі, — розповідає Анастасія. — Тепер ми платимо за оренду чужого житла, платимо кредит у банку і за квартиру, де не живемо. Зараз узяли кредитні канікули, бо важко повертати гроші — 16 відсотків річних у доларах. Всі гроші, які заробляємо, йдуть на це. Якби не батьки, не знаю, як би наша сім’я жила.
Моя співрозмовниця каже, що відчуває себе ошуканою. Родина намагалася продати недобудоване житло, аби розрахуватися з кредитом. Але люди, які телефонували за оголошенням, щойно дізнавшись адресу, відмовлялися купувати квартиру.
— За договором, наш будинок повинен був бути зданий в експлуатацію у грудні 2007 року, — каже Анастасія. — Але компанія-забудовник постійно висувала якісь причини затримки. То через погану зиму не могли кладку робити. То підрядників чекали. То казали: мовляв, ми будуємо стадіон, з’являться гроші, закінчимо ваш будинок. Потім: ми збудуємо злітну смугу, у нас з’являться гроші... Синові вже три з половиною роки. Він щодня дивиться у вікно: «Мамо, ну коли ми вже переїдемо до нової квартири?» Раніше я казала: «Коли до садочка підеш». А тепер кажу: «Коли підеш до школи».
Група інвесторів, які придбали квартири у житловому комплексі «Фаворит» у Донецьку, об’єдналася і має намір боротися за свої права. Договори укладалися з компанією «Донбасжитлобуд», яка входить до великої фінансово-промислової групи «Альтком».
— Значна частина інвесторів — молоді сім’ї, які брали кредити, сподіваючись отримати облаштоване житло, — пояснює голова ініціативної групи, юрист Юрій Усач. — Починаючи з середини 2008 року, ми постійно писали до компанії «Донбасжитлобуд». Нам відповідали про різні суб’єктивні та об’єктивні причини, які перешкоджали здати житло в експлуатацію. В останньому листі, який я отримав, «Донбасжитлобуд» зазначав, що їх з ніг до голови накрила фінансова криза. Відповідно, і криза в будівельному бізнесі. Але багато хто з інвесторів продав особисті квартири, щоб купити нові. Багато хто знімає житло. Не може розрахуватися за кредитами. І тепер банк погрожує забрати все майно.
У договорах, що їх укладали майбутні новосели, зазначалося: в разі затримки здачі житла до експлуатації більш ніж на три місяці компанія виплачує неустойку в розмірі подвійної ставки Національного банку України за кожен день затримки.
— За моїм договором уже набігла пеня в 210 тисяч гривень, — підрахував Юрій Усач. — А от коли ми вносили гроші, нам висували дуже суворі вимоги: якщо не встиг у зазначений термін, вартість квадратного метра зростає.
«Заручники» Євро-2012?
Андрій — приватний підприємець, який взяв кредит на купівлю квартири в житловому комплексі «Фаворит». Зараз молода родина живе разом із батьками — всього у двокімнатній квартирі мешкають п’ятеро осіб. «Посилаючись на кризу, будівельники житло не здають. А в банку кризи немає: як я носив гроші, так і ношу щомісяця», — обурюється співрозмовник. Він каже, що платить за кредитом більше, ніж заробляє: решту покриває із обігових коштів підприємства.
— Якщо не налагодиться економіка, у мене кошти закінчаться. І весь бізнес закінчиться, — додає Андрій. — Родині доводиться відмовлятися від багатьох звичних речей. Від літнього відпочинку в першу чергу, від відвідання кафе тощо. Коли купуємо одяг, дуже прискіпуємося до ціни. Побутову техніку не купуємо, а ремонтуємо. У квартирі давно ремонту не робили.
Аналогічні історії розповідають і інші інвестори. Ірина Косінова зізнається, що її родина віддає за оренду квартири, де мешкає зараз, половину місячного доходу. І сподівається, що колись нове житло буде готове. «Торік я говорила з представником компанії, питала щодо пені. Мені сказали: без проблем, приїздіть і пишіть заяву. Але пеню обіцяли виплатити не готівкою, а у вигляді оздоблювальних робіт чи знижки на паркінг. Мене це не влаштовує».
Ганна Сухарьок із чоловіком п’ять років збирали гроші на квартиру для дорослих дітей. Заплатили готівкою 245 тисяч гривень і тепер шкодують: можна і треба було придбати готове житло.
За словами Юрія Усача, зараз у Калінінському районному суді Донецька перебувають декілька судових справ, поданих інвесторами проти компанії «Донбасжитлобуд». «Але представники компанії всіляко затягують процес, — каже юрист. — Можливо, тому що їм немає чого надати на свій захист? Вони прикриваються дуже цікавим законом — про захист будівельного бізнесу під час кризи, який прийнятий наприкінці 2008 року. Цей закон надає певну індульгенцію будівельним компаніям і дозволяє їм тривалий час перебувати в режимі безвідповідальності. І все фінансове та моральне навантаження покладається на інвестора». Співрозмовник навіть висловив припущення, що фінансові труднощі компанія «Альтком», яка також будує злітно-посадкову смугу в Донецькому аеропорту до Євро-2012, вирішувала за рахунок грошей інвесторів житла. Адже торік у пресі неодноразово повідомлялося про те, що уряд не виділив обіцяних грошей для аеропорту. «Ми оплачували 100 відсотків вартості робіт, держава — нічого. Можливо, гроші «перетікали» і на будівництво злітно-посадкової смуги», — припускає співрозмовник.
У день мого приїзду до воріт будівельного майданчика роботи не велися. Представники групи інвесторів запевнили, що будівля «замерзла» давно. Надовго чи назавжди?
Фото автора.
Коментар
Заступник генерального директора ФПГ «Альтком» Михайло Ковальов:
— Днями ми поновили роботи на житловому комплексі «Фаворит». Працюють електрики, пінобетонники, робляться повітроводи. Затримка зі здачею об’єкту пояснюється деякими труднощами: були проблеми із проектом, метал дорожчав, гроші не всі зібрані... Ми не змогли подолати ці труднощі до кризи. Компанія не відкидає свою провину. Готові компенсувати інвесторам збитки. Здамо будинок, а потім в індивідуальному порядку розбиратимемося з кожним. Ми не ховаємося та цінуємо наших інвесторів. Розуміємо, в якій ситуації вони опинилися. Сподіваємося здати об’єкт до кінця року. Щодо припущення про «перетікання» грошей на інший об’єкт — аеропорт, — то це в принципі неможливо. Цим займаються різні підрозділи фінансово-промислової групи. Та й гроші майбутніх мешканців — не такі великі суми, щоб перерозподілити їх на будівництво злітно-посадкової смуги».